Svijet
0

Crna Gora prodaje višak oružja i Titovu jahtu "Primorka"

FENA
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Crnogorska vlada prodaje višak naoružanja i vojne opreme i poznatu jahtu "Primorka", koja je kupljena za predsjednika nekadašnje Jugoslavije Tita, objavljeno je u Podgorici.

Tender za prodaju viška naoružanja i opreme vrijedne oko milion eura raspisalo je Ministarstvo odbrane, a prodajom "Primorke" bavit će se Ministarstvo saobraćaja.

Ministarstvo odbrane na tenderu je ponudilo na desetke vrsta različitog naoružanja i vojne opreme, počevši od municije, pa do brodova i podmornice.

Riječ je o ponovljenom tenderu Ministarstva odbrane, jer je prethodni, u decembru prošle godine, poništen zbog "niza propusta u postupku oglašavanja i provođenja postupka povjerljive prodaje".

Novi tender otvoren je do 23. maja, a provodi se u postupku "povjerljive prodaje".

Jahta "Primorka", kojom je Josip Broz osamdesetih godina prošlog vijeka krstario Sredozemljem, bit će prodata jer je Ministarstvo saobraćaja procijenilo da su troškovi daljnjeg održavanja jahte od 200.000 eura godišnje preveliki.

"Primorka" će biti prodana licitacijom, a početna cijena broda, napravljenog 1974. u Italiji, bit će 180.000 eura.

Jahta je u Boku Kotorsku stigla 1991. i imala je tri havarije - posljednji put, 28. septembra 2003., nasukala se kod rta Čerane.

Crnogorska vlada već je prodala čuvenu Titovu jahtu "Galeb", a "Jadranka" je treća jahta iz Brozove flote čija prodaja za sad nije planirana.