Svijet
0

Crna Gora pred prijemom u Vijeće Evrope

FENA
Poslanici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) izjasnit će se sutra o preporuci Političkog komiteta da Crna Gora bude primljena u tu organizaciju, poslije čega će konačnu odluku o prijemu donijeti Komitet ministara, na sjednici od 10. i 11. juna, najavljeno je iz crnogorske skupštine.

Predsjednik PSVE Rene van der Linden rekao je da je izvjesno da će Crna Gora postati 47. članica te najstarije panevropske organizacije i pozvao predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da prisustvuje sutrašnjoj sjednici, dok je predviđeno da prilikom prijema pred evropskim poslanicima govori premijer Željko Šturanović.

Linden je na konferenciji za novinare u Strasbourgu rekao da je Crna Gora prihvatila sve uvjete za prijem u VE.

"Očekujem da vlasti Crne Gore posvete preostalo vrijeme na unapređenju reformskog procesa, a naročito ustavnih reformi", poručio je on.

Crna Gora se skupštinskom deklaracijom, koju su potpisali Šturanović, Krivokapić i većina šefova poslaničkih klubova, obavezala da će prihvatiti principe VE, a crnogorski državni vrh obavijestio je pismom Lindena o tome.

VE traži od Crne Gore građansko ustrojstvo države, osiguravanje ustavnih mehanizama za eliminiranje utjecaja politike na izbor sudija i tužilaca, da tužioci ne zastupaju državu u građanskim sporovima, kao i očuvanje zaštite ljudskih prava na nivou Male povelje bivše državne zajednice sa Srbijom, javlja Tanjug.

Preporučena je i zabrana smrtne kazne, reguliranje statusa oružanih i sigurnosnih snaga i obavještajnih službi i sredstva parlamentarnog nadzora, kao i uvođenje civilne kontrole u vojsci odnosno propisivanje da vrhovni komandant bude civil.

Crna Gora je aplicirala za članstvo u VE 6. juna prošle godine, tri dana nakon što je u parlamentu proglašena nezavisnost.