Svijet
0

Crna Gora pokazala izuzetan interes za Bosanske piramide

FENA
Svi vodeći crnogorski mediji proteklog su vikenda za temu imali istraživanje Bosanske doline piramida.

Osnivač Fondacije Arheološki park: "Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić imao je prezentacije u Podgorici, Kotoru i Tuzima. Pred više stotina posjetilaca govorio je o egipatskim arheolozima i ruskim geofizičarima koji su potvrdili da se u Visokom nalazi najveći piramidalni kompleks u svijetu.

Integralni dio prezentacija bile su, osim bosanskih kamenih piramida, i prahistorijske kamene kugle u BiH te prailirske megalitne strukture u Dalmatinskoj zagori (Aserija, Varvarija), Hercegovini (Daorson) i Crnoj Gori (Duklja, Meteon).

Nekoliko crnogorskih stručnjaka je izrazilo želju da se Fondacija priključi budućim istraživanjima prahistorijskih megalitskih struktura u Crnoj Gori.

Osmanagić je podsjetio crnogorsku javnost na rezultate satelitskih, termalnih, georadarskih i geoarheoloških aktivnosti u protekle tri sezone u Visokom. Istakao je da je do sada arheološke lokalitete piramida posjetilo više od četiri stotine hiljada turista iz 80 zemalja svijeta.

Prvi program državne televizije RTCG ugostio je osnivača Fondacije u jutarnjem programu. Uslijedilo je gostovanje na gledanoj NTV Montena s polusatnim intervjuom koji je bio popraćen snimcima iskopavanja.

Televizijska stanica MBC snimila je informativni prilog a Osmanagić je gostovao i u jednoj od najpopularnijih crnogorskih emisija "Alter ego" urednice Azre Redžić.

Za vrijeme boravka u Crnoj Gori urađeni su prilozi i intervjui i za televiziju Atlas, Radio Free Montenegro, Radio Skalu iz Kotora, vodeći dnevni list Pobjedu i nedjeljni magazin Monitor.

U svim spomenutim susretima s medijima istaknut je pozitivan utjecaj ovog istraživačkog projekta na promjenu imidža BiH nabolje i buđenja interesa mladih za arheologiju i zaštitu kulturnog naslijeđa na ovim prostorima, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.