{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna Gora pokazala izuzetan interes za Bosanske piramide

F
3.12.2007. u 14:53
0
0
Crna Gora pokazala izuzetan interes za Bosanske piramide
0
Crna Gora pokazala izuzetan interes za Bosanske piramide
Svi vodeći crnogorski mediji proteklog su vikenda za temu imali istraživanje Bosanske doline piramida.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osnivač Fondacije Arheološki park: "Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić imao je prezentacije u Podgorici, Kotoru i Tuzima. Pred više stotina posjetilaca govorio je o egipatskim arheolozima i ruskim geofizičarima koji su potvrdili da se u Visokom nalazi najveći piramidalni kompleks u svijetu.

Integralni dio prezentacija bile su, osim bosanskih kamenih piramida, i prahistorijske kamene kugle u BiH te prailirske megalitne strukture u Dalmatinskoj zagori (Aserija, Varvarija), Hercegovini (Daorson) i Crnoj Gori (Duklja, Meteon).

Nekoliko crnogorskih stručnjaka je izrazilo želju da se Fondacija priključi budućim istraživanjima prahistorijskih megalitskih struktura u Crnoj Gori.

Osmanagić je podsjetio crnogorsku javnost na rezultate satelitskih, termalnih, georadarskih i geoarheoloških aktivnosti u protekle tri sezone u Visokom. Istakao je da je do sada arheološke lokalitete piramida posjetilo više od četiri stotine hiljada turista iz 80 zemalja svijeta.

Prvi program državne televizije RTCG ugostio je osnivača Fondacije u jutarnjem programu. Uslijedilo je gostovanje na gledanoj NTV Montena s polusatnim intervjuom koji je bio popraćen snimcima iskopavanja.

Televizijska stanica MBC snimila je informativni prilog a Osmanagić je gostovao i u jednoj od najpopularnijih crnogorskih emisija "Alter ego" urednice Azre Redžić.

Za vrijeme boravka u Crnoj Gori urađeni su prilozi i intervjui i za televiziju Atlas, Radio Free Montenegro, Radio Skalu iz Kotora, vodeći dnevni list Pobjedu i nedjeljni magazin Monitor.

U svim spomenutim susretima s medijima istaknut je pozitivan utjecaj ovog istraživačkog projekta na promjenu imidža BiH nabolje i buđenja interesa mladih za arheologiju i zaštitu kulturnog naslijeđa na ovim prostorima, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: