Svijet
0

Crna Gora optužila 18 Albanaca, uključujući 5 američkih državljana, za planiranje pobune

FENA
Podgorica
Podgorica
Državno tužilaštvo Crne Gore optužilo je u četvrtak trinaest lokalnih i pet američkih Albanaca da su se udružili radi stvaranja autonomne albanske regije u toj zemlji.

Optužnica je uslijedila skoro tri mjeseca nakon što je 14 pripadnika skupine uhićeno uoči općih izbora u Crnoj Gori 10. septembra koje su navodno htjeli poremetiti nizom terorističkih napada.

U optužnici se navodi da su okrivljeni Vaselj Dedvukaj i Ljucaj Doda, američki državljani albanskog porijekla, posredstvom Đona Dedvukaja polovicom 2004. i prošle godine podstrekivali Antona Siništaja da na teritoriju Crne Gore oformi udrugu Albanaca radi terorizma i oružane pobune.

Zadatak udruženja je bio i zarobljavanje policije i zastrašivanje nealbanskog stanovništva u Malesiji, pograničnom području Crne Gore prema Albaniji, kako bi napustili domove, te izazivanje oružane pobune i započinjanje rata u cilju stvaranja regije naseljene albanskim stanovništvom koja bi imala poseban status.

Udrugu je trebala financirati albanska emigracija u američkom gradu Detroit, dok bi vojnu podršku u ljudstvu i naoružanju dobivali s Kosova iz redova Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Udruženje je trebalo "upotrebom oružja i eksploziva poduzeti terorističke akte usmjerene na nasilno zauzimanje važnih objekata za sigurnost i opskrbu građana, kao što su karaule, stanice policije, objekti distribucije".

Među predstavnicima OVK bili su Fadilj Ndrecaj, Skender Ndrecaj, Vaselj Maljići, Miraš Đeljaj i drugi "koje su odredili za nosioce rata u Crnoj Gori".

"Oni su tako neovlašteno nabavili i u Crnu Goru unijeli veliku količinu raznog oružja, streljiva, eksploziva i drugih sredstava velike razorne moći, koje su sakrili na području Tuzi i Malesije, u pećinama", kaže se u optužnici specijalnog tužitelja za suzbijanje organiziranog kriminala Stojanke Radović.