Svijet
0

Crna gora objavila javni natječaj za studiju izvedivosti jadransko-jonske ceste

FENA
Crnogorska vlada pozvala je u utorak zainteresirane tvrtke da se prijave na međunarodni natječaj za izbor konzultanta koji će pripremiti studiju izvedivosti za jadransko-jonsku i autocestu od primorja do granice sa Srbijom. Jadransko-jonska autocesta kroz Crnu Goru trebala bi biti duga oko 110 kilometara.

U Crnoj Gori vlada veliko zanimanje za taj pothvat i to je često tema razgovora crnogorskih i hrvatskih dužnosnika s obzirom na interes Hrvatske za izgradnju Jadransko-jonske autoceste.

Autocesta Bar - granica sa Srbijom, duga 170 kilometara, uglavnom je definirana studijom za regionalnu infrastrukturu Balkana i povezuje Crnu Goru sa zemljama u okružju. Trenutačno se od Bara do granice sa Srbijom kreće oko četiri tisuće vozila na dan, a u turističkoj sezoni čak 13 tisuća.

Izbor konzultanta bit će u skladu s procedurom koju propisuje Svjetska banka, priopćila je crnogorska vlada koja će financirati izradu studije izvedivosti.

Putna mreža u Crnoj Gori nema ni jednu autocestu, a duga je 6,85 tisuća kilometara, uglavnom magistralnih i regionalnih putova.