Svijet
0

Crna Gora i Srbija: Dvojno državljastvo riješiti bilateralnim sporazumom

FENA
Pitanje dvojnog državljanstva za građane Srbije i Crne Gore treba da riješe vlade u Beogradu i Podgorici dogovorom i bilateralnim sporazumom, izjavila je danas šefica delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak.

Srbija i Crna Gora treba da pronađu rješenje za pitanje dvojnog državljanstva za svoje građane u skladu s evropskim standardima, kazala je Pak podgoričkim medijima, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da EU ne može natjerati Beograd i Podgoricu da sporazumno riješe sporno pitanje dvojnog državljanstva i naglasila kako za to treba da postoji dobra volja vlada Srbije i Crne Gore.

"Mi sa strane ne možemo da vas na to natjeramo. Treba da postoje dobre namjere da obje strane žele da se nađe obostrano prihvatljivo rješenje", smatra Pak.

Ona je ocijenila da su razvoj nezavisnog sudstva, borba protiv korupcije i jačanje administrativnih kapaciteta glavni problemi Crne Gore.

"Glavni problemi Crne Gore u ovoj fazi pregovora su sudstvo, korupcija i popravljanje administrativnih kapaciteta, kao i u drugim zemljama, i to će biti ključni crnogorski izazovi poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU 15. oktobra", poručila je.

Pak je kazala da Crna Gora u reformama na putu evropskih integracija nije daleko od Hrvatske, ali je ukazala da se u Hrvatskoj dogovoreni standardi provode mnogo brže nego u ostalim balkanskim zemljama.

"Veoma je važno da se radi i da se i provodi ono što je dogovoreno s EU, jer je primjena svega što bude propisano Sporazumom najvažnija stvar", istaknula je Pak.