{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna Gora i SAD potpisale sporazum o neizručivanju amerčkih državljana

F
4.5.2007. u 09:15
0
0
Crna Gora i SAD potpisale sporazum o neizručivanju amerčkih državljana
0
Crna Gora i SAD potpisale sporazum o neizručivanju amerčkih državljana
Crnogorska vlada objavila je na svojoj internet stranici sporazum koji je nedavno Crna Gora potpisala sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i sporazum kojim se Crna Gora obvezala da Međunarodnom kaznenom sudu ne izručuje američke državljane koji bi mogli biti optuženi za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti.
Sporazumom, koji su potpisali crnogorski predsjednik Filip Vujanović i američka državna tajnica Condoleezza Rice, detaljno se određuje položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Crnu Goru ili iz nekog razloga budu boravili na njezinu teritoriju.

U sporazumu se navodi da će Crna Gora omogućiti SAD-u pristup i korištenje onih objekata koji bi mogli biti potrebni za provedbu Programa međudržavnog partnerstva i drugih aktivnosti o kojima strane postignu suglasnost, uključujući objekte vezane za prijevoz, skladištenje i obuku.

Navodi se da je osoblje SAD-a obvezno poštivati crnogorske zakone i ne miješati se u unutarnje stvari Crne Gore.

Ističe se, uz ostalo, da će plovila i zrakoplovi koji su u vlasništvu, kojima upravljaju ili koji služe isključivo za potrebe Oružanih snaga SAD-a biti oslobođeni od plaćanja aerodromskih i lučkih taksi, taksi za parkiranje, naknada za lučku pilotažu i usluge lučkih remorkera i drugih lučkih i sličnih taksi.

Zrakoplovi koji služe isključivo za potrebe Oružanih snaga SAD ne podliježu plaćanju taksi za navigaciju, prelet, korištenje terminala ili sličnih taksi kada su u Crnoj Gori.

Vlade Crne Gore i SAD-a postigle su i sporazum kojim se Crna Gora obvezala da Međunarodnom kaznenom sudu ne izručuje državljane SAD-a koji bi pred tim sudom mogli biti optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Čelnici crnogorskih parlamentarnih stranaka kritizirali su način potpisivanja tog sporazuma, ističući da je odobrenje za potpisivanje tih dokumenta trebao dati parlament, te da je to učinjeno u tajnosti i bez znanja javnosti.

Politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović objasnio je da Sporazum između crnogorske vlade i Sjedinjenih Američkih Država kojim se Crna Gora obvezala da Međunarodnom kaznenom sudu ne izručuje američke državljane nije tajna i da je bio potpisan još 19. travnja ove godine.

"Da je bilo tko imao želju da sporazum bude tajan to bi bilo moguće, jer je jedan broj zemalja s kojima su SAD potpisale takav sporazum inzistirao na tajnosti", naveo je on.

Naglasio je da je još u vrijeme trajanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore, crnogorska vlada prihvatila Sporazum o sigurnosti, kako se tada nazivao, koji je sadržavao i dio o Međunarodnom kaznenom sudu.

"Na ovo se tako može gledati i kao na ispunjavanje naših već preuzetih obaveza", kazao je Radulović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: