Svijet
0

Crna Gora: Član kraljevske porodice Abu Dabija najavio investicije

FENA
Član kraljevske porodice Abu Dabija zadužen za investicije i šef Vijeća za nacionalnu sigurnost šeik Haza Bin Zajed al Nahijan doputovao je u Crnu Goru, gdje će narednih dana razmatrati mogućnosti za investiranje, objavljeno je u subotu u Podgorici.

Šeik Haza, u svijetu poznat po izuzetno velikom bogatstvu i uspješnim investicijama, doputovao je s pratnjom privatnim avionom i odmah preletio Crnogorsko primorje s domaćinom, podgoričkim biznismenom Duškom Kneževićem.

Sa šeikom Hazom doputovao je i predsjednik Golf banke, koja je u vlasništvu kraljevske porodice Al Nahijan. Predstavnici Frst golf banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata boravili su krajem marta u Podgorici i tada saopćili da je ta banka opredijelila milijardu eura za investicije u Crnoj Gori, javio je Tanjug.

Arapski investitori objavili su da su zainteresovani za kupovinu i gradnju hotela na Adi Bojani, ulcinjskoj rivijeri i planinama, ali i za ulaganja u energetski sektor i istraživanja gasa i nafte u crnogorskom podmorju.

Delegacija Frst golf banke, predvođena direktorom Abdulhamidom Mohd Saeedom, sastala se ranije s premijerom Željkom Šturanovićem, ministrima za turizam i ekonomski razvoj Predragom Nenezićem i Branimirom Gvozdenovićem i bivšim premijerom Milom Đukanovićem.

Direktor Frst golf banke Mohd Saeed kazao je novinarima da je njihova posjeta uslijedila "nakon što je utvrđeno da u Crnoj Gori postoje ogromne mogućnosti za ulaganja". Frst golf banka je jedna od vodećih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa sjedištem u prijestonici Abu Dabiju i ispostavama u Dubaiju i ostalim Emiratima. Raspolaže fondom za investicije od 10 milijardi eura, a zapošljava više od 20.000 ljudi.

Organizovana je kao javno preduzeće u vlasništvu nekoliko sinova pokojnog šeika Zajed bin Sultan Al Nahijana. Šeik Haza danas će se sastati s premijerom Željkom Šturanovićem i ministrima.