{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Crkva skrivala seksualno zlostavljanje djece

S
26.11.2009. u 16:19
0
0
Crkva skrivala seksualno zlostavljanje djece
0
Crkva skrivala seksualno zlostavljanje djece
Foto: Ilustracija
Rimokatolička crkva u Irskoj do sredine devedesetih godina pršolog vijeka prikrivala je raširenu pojavu da sveštenici seksualno zlostavljaju djecu, čime je zloupotrijebila centralnu ulogu koju ima u irskom društvu, objavljeno je danas u zvaničnom vladinom izvještaju.
Istražitelji, koje je imenovala vlada sa zadatkom da ispitaju zlostavljanja djece u Dablinu od 1975. do 2004. godine, optužili su državne zvaničnike da su pomagali u prikrivanju.

U izvještaju, čiji je cilj da pokaže na koji su način crkva i država reagovali na optužbe o zlostavljanju djece, navodi se da je reprezentativni utorak od 46 sveštenika nedvosmisleno pokazao da je ova pojava bila raširena.

"Preokupacija dablinske nadbiskupije u rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, barem do sredine devedesetih, bilo je očuvanje tajnovitosti, izbjegavanje skandala, zaštita ugleda crkve i očuvanje njene imovine", piše u izvještaju.

U dokumentu, koji je objavilo Ministarstvo pravde, dodaje se da su "svi ostali aspekti, uključujući dobrobit djece i pravdu za žrtve, bili podređeni ovim prioritetima".

Slični skandali prikrivanja optužbi potresli su Katoličku crkvu u drugim zemljama, naročito u SAD. Sedam biskupija proglasilo je bankrot da bi se zaštitilo od tužbi koje su protiv njih podnijele žrtve.

Papa Benedikt Šesnaesti osudio je seksualno zlostavljanje unutar crkve i rekao da "nastrane sveštenike treba izvesti pred lice pravde". On se sastao sa žrtvama zlostavljanja tokom posjete SAD.

Zlostavljanja su prijavljena još u Australiji, Austriji, Britaniji, Kanadi, Francuskoj i Poljskoj.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: