Australija
0

Crkva osudila kontroverznu predstavu o Isusu homoseksualcu

Sarajevo-x.com
Scena iz drame "Corpus Christi"
Scena iz drame "Corpus Christi"
Anglikanska Crkva u Sidneyu osudila je predstavu Terrencea McNallyja koji je Isusa Krista predstavio kao homoseksualca kojeg zavede apostol Juda te se oni na kraju vjenčaju. Mnogi kršćani su širom svijeta, u gradovima gdje je predstava igrala, osudili režisera i scenaristu, a predstavu nazvali blasfemičnom.

"Predstava namjerno, a nipošto slučajno, vrijeđa kršćanstvo i vjeru u Isusa. I oni se očigledno jako dobro zabavljaju smijući se na Isusov račun", izjavio je biskup anglikanske Crkve u Sidneyu Robert Forsyth, a prenosi Reuters.

Biskup Forsyth je predstavu pod imenom "Corpus Christi" nazvao "historijskim nonsensom", rekao da ju neće ići gledati i pozvao građane da i oni tako postupe.

Predstava bi trebala biti premijerno prikazana u Sidneyu 7. februara povodom godišnjeg gay Festivala Mardi Gras.

Tokom igranja u SAD-u, predstava je izazvala šok građana, a naročito kršćana. Scenarista Terrence McNally je primio čak i prijetnje smrću od jedne islamističke grupe kada je predstava igrala u Velikoj Britaniji.

McNally je homoseksualac i medijima je izjavio kako je napisao taj komad kako bi povukao paralelu između osuda koje je primio Isus Krist i osuda koje je primio on sam zbog toga što je homoseksualac.