Svijet
0

Cristina Fernandez - prva predsjednica Argentine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Nestor Kirchner i prva dama Cristina Fernandez trebali bi zamijeniti poslove u decembru dok parcijalni rezultati pokazuju da su Argentinci po prvi put izabrali ženu za predsjednika države i lansirali najmoćniju političku dinastioju od Juana i Evite Peron.

Fernandez je pravnica i senatorka koja je slijedila svog supruga dok se uzdizao sa skromnog guvernerskog položaja do predsjednika države, što je odmah dovelo do usporedbi sa senatorkom Hillary Rodham Clindton. Ona će unijeti svečaniji i glamurozniji stil u Ružičastu kuću, argentinsku predsjedničku palatu, u kojoj j već provela četiri godine, javio je AP.

Ostalo je, međutim, nejasnmo koliko će promjena ona donijeti.

Analitičari tvrde kako će uvjerljiva pobjeda dati Fernandez priliku da ispravi probleme administracije svog supruga, kao što su visoka inflacija, energetska kriza i sve tanji budžetski suficit. Neki su je upozorili da pobjedom ne podržava sve aspekte Kircherove poliotike.

U svom pobjedničkom govioru u nedjelju navečer, ona je obećala da se to neće desiti.

"Čisto smo pobjedili. To nas, međutim, stavlja daleko od privilegovane pozicije, umjesto toga stavlja nas u poziciju većih odgovornosti i obaveza", kazala je.

Uz nešto više od dvije trećine prebrojanih glasaova, Fernandez je osvojila oko 43 posto, ispred 23 posto za bivšu poslanicu Elisu Carrio i 18 posto za bivšeg ministrra ekonomije Roberta Lavagnu. Jedanest ostalih kandidata podijelilo je ostale glasove.

Sudeći po argentinskom izbornom zakonu, Fernandez je izbjegla drugi krug s najmanje 40 posto osvojenih glasova i razlikom od 10 posto glasova pred ostalim kandidatima.

Fernandez je vodila neortodoksnu predizbornu kampanju, odbijajući da ulazi u rasprave i triošeći većinu vremena van zemlje u slikanjima sa svjetskim liderima. Njena elegantna evropska odjeća i torbe od čuvenih kreatora dovelu su do uporedbi s Evitom Peron, još jednom elegantnom i politički utjucajnom prvom damom.

Ona je postala druga argentinska predsjednica; Isabel Peron - koja se udala za Juana Perona nakon Evitine smrti - bila je potpredsjednica do njegove smrti u 1974. i obavljala je predsjedničku dužnost haotičnih 20 mjeseci prije nego što je svrgnuta u vojnom udaru.

Što se Kirchnera tiče, on je izjavio da će bitio sretan kao "prvi gospodin" nakon što preda predsjedničku lentu supruzi 10. decembra. Malo ljudi, međutim, očekuje da će on otići preduboko u sjenu - a neki čak sumnjaju da par kuje plan da ponovo zamijeni položaje u 2011.

"To je pitanje od miliona dolara: Šta će Kirchner učiniti nakon što preda vlast? Niko ne vjeruje da će biti u pidžami i papučama čekajući suprugu da dođe i kaže: Zdravo, kako ti je prošao dan?", izjavio je politički analitičar Gustavo Martinez Pandiani.