Svijet
18

Cressida Dick postala prva šefica u historiji Scotland Yarda

Klix.ba
Cressida Dick
Cressida Dick
Cressida Dick je nova šefica Metropolitan policije u Londonu poznate kao Scotland Yard te je tako postala prva žena na toj funkciji u historiji koja traje 188 godina.

Dick je naslijedila Sir Bernarda Hogan-Howea, koji je odlazak u penziju najavio prošle godine. Ona je ranije bila vođa policije za borbu protiv terorizma, a zbog nove uloge je oduševljena.

Međutim, njeno imenovanje je kritikovala porodica Jeaana Charlesa De Menezesa, koji je greškom ubijen tokom operacije koju je Dick vodila 2005. godine. Brazilski električar je ubijen dvije sedmice nakon bombaških napada u Londonu, kada je greškom identifikovan kao osumnjičeni za terorizam.

Porota je kasnije ustanovila da je policija prekrišla zakone o sigurnosti, ali lična krivnja komadanta Cresside Dick nije ustanovljena.

Pedesetšestogodišnja Dick je napustila policiju u decembru 2014. godine nakon 31 godinu službe te je nastavila raditi u Foreign Officeu.

Ovo je prvi put u historiji da se žene nalaze na tri najviše pozicije u britanskoj policiji.

"Ovo je velika odgovornost i nevjerovatna prilika. Radujem se što ću štititi i služiti građanima Londona i ponovo raditi sa sjajnim ženama i muškarcima u policiji. Hvala svima na podršci", izjavila je Dick.

Vezani članci