Lisabonski ugovor
0

Cowen traži odgovore na pitanja koja zabrinjavaju irske građane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irski građani trebaju dobiti zadovoljavajuće odgovore na pitanja koja ih zabrinjavaju u vezi s Lisabonskim ugovorom, koji je Evropskoj uniji u sadašnjoj finansijskoj krizi potrebniji nego ikad, rekao je u srijedu u Bruxellesu irski premijer Brian Cowen.

"Jasno je da naši partneri u EU ne žele ponovno pregovarati o Lisabonskom ugovoru, ali je isto tako jasno da trebamo dobiti zadovoljavajući odgovor za irsku zabrinutost ako želimo napredovati", rekao je Cowen svojim evropskim kolegama okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Cowen je rekao da Evropska unija treba novi reformski ugovor više nego ikada prije sada kada se finansijska kriza iz Sjedinjenih Država sručila na Evropu.

Irski premijer je najavio da će na samitu EU-a u decembru doći s konkretnim prijedlozima za rješavanje sadašnje situacije s Lisabonskim ugovorom, prenijela je Hina.

"U decembru ću ovdje doći s ciljem da zajedno definiramo elemente rješenja i put koji treba slijediti", rekao je Cowen ne spominjući mogućnost novog referenduma.

Irska je u junu ove godine na referendumu odbacila Lisabonski ugovor, koji bi Europskoj uniji trebao omogućiti lakše i efikasnije funkcioniranje. Do sada je taj ugovor ratificiran u 24 parlamenta zemalja članica. Preostale su još Češka i Švedska, dok se u Njemačkoj i Poljskoj još čeka na potpis predsjednika. Do prosinca bi Irska mogla ostati jedina zemlja koja nije ratificirala Lisabonski ugovor, što bi dodatno pojačalo pritisak na Dublin da raspiše novi referendum.

Cowen je naveo četiri razloga koji zabrinjavaju irske građane u Lisabonskom ugovoru: budući sastav Evropske komisije, pitanje odbrane i irske neutralnosti, etička i socijalna pitanja i fiskalna politika.