Svijet
0

Cowen se nada da će Irska riješiti ratifikaciju Lisabonskog ugovora

FENA
Irska se nada da će s uspjehom riješiti pitanje ratifikacije Lisabonskog ugovora čim to bude moguće te da to pitanje neće utjecati na pristupne pregovore Hrvatske s Evropskom unijom, rekao je u četvrtak u Dublinu irski premijer Brian Cowen nakon susreta sa šefom hrvatske vlade Ivom Sanaderom.

"Imamo namjeru pokušati riješiti to pitanje s uspjehom što je prije moguće", rekao je Cowen u izjavi novinarima nakon sastanka u četiri oka s premijerom Sanaderom.

Razgovor irskog i hrvatskog premijera uglavnom je bio posvećen evropskim pitanjima dok se na radnom ručku s delegacijama koji je odmah potom uslijedio razgovara o bilateralnim odnosima i stanju u regiji.

Irski premijer nije mogao reći hoće li i kada njegova zemlja tokom sljedeće godine održati drugi referendum o Lisabonskom ugovoru, nakon što taj dokument nije prošao na prvom održanom 12. juna ove godine, rekavši da je zemlja sada u fazi analiza i promišljanja. Naglasio je međutim da se nada da negativni ishod prvog referenduma neće utjecati na Hrvatsku.

"Nastojati ćemo riješiti sve naše probleme na sveopće zadovoljstvo što je prije moguće, što u međuvremenu ne treba ni na koji način utjecati na hrvatske pregovore i hrvatske pregovaračke pozicije", rekao je Cowen.

Naglasio je da Irska podupire Hrvatsku kao punopravnu članicu Evropske unije, dodajući da je "uvjeren i optimističan" da će Hrvatskoj na Evropskom vijeću u decembru biti potvrđen datum za dovršetak pregovora.

Sanader, kojemu je ovo drugi posjet Irskoj, ali prvi susret sa sadašnjim irskim premijerom, zahvalio je toj zemlji na potpori koju daje Hrvatskoj ne samo u ovom trenutku već i ranije posebno u prvoj polovici 2004. kada je bila predsjedavajuća zemlja Unije.

Hrvatska i Irska istovremeno će rješavati svaka svoje probleme, rekao je Sanader, misleći pritom na hrvatski pregovarački proces i na ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Irskoj, i "nadamo se da ćemo nekako u isto vrijeme moći reći da smo naše probleme riješili".

Cowen je također rekao hrvatskom premijeru da proširenje, pa tako ni pristupanje Hrvatske, nije bilo nešto oko čega se uopće vodila rasprava u kampanji pred irski referendum. Tada su protivnici novog reformskog ugovora vodili žestoku kampanju koja je prije svega bila usmjerena na pitanja koja su Ircima bila od svakodnevne važnosti poput vojne neutralnosti i legalizacije pobačaja, prenijela je Hina.

Lisabonski ugovor potreban Hrvatskoj da postane punopravna članica EU može stupiti na snagu tek kada ga ratificira svih 27 članica EU. Do sada je ratificiran u 24 zemlje, a očekuje se da će Češka i Švedska to učiniti do kraja godine.

Premijer Cowen u odgovoru na novinarsko pitanje kako komentira promjene u hrvatskoj Vladi čestitao je premijeru Sanaderu na odlučnosti koju je pokazao.

"Vjerujem da je to znak odlučnosti i opredijeljenosti Vlade da se bori protiv svih elemenata koji žele destabilizirati temeljne demokratske vrijednosti i u tome ima moju potporu i potporu mojih kolega", rekao je Cowen.

Tokom poslijepodneva premijer Sanader trebao bi se sastati i s predsjednikom Zastupničkog doma irskog Parlamenta Johnom O'Donohueom, vođom glavne oporbene stranke u irskom Parlamentu Fine Gael, Endom Kennyjem, a na kraju posjeta treba ga primiti i irska predsjednica Mary McAleese.