{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čovjek prenio virus gripa na svinje

S
3.5.2009. u 10:19
0
2
Čovjek prenio virus gripa na svinje
0
Čovjek prenio virus gripa na svinje
Svinje na jednoj farmi u Kanadi zaražene su novim virusom gripa tipa A /H1N1/ i sada su u karantinu, rekli su zvaničnici, dodajući da je virus na životinje navjerovatnije prenio radnik na farmi koji je nedavno posjetio Meksiko.
Ova vrsta gripa česta je među svinjama i njihovo meso ne predstavlja opasnost po zdravlje čovjeka, rekao je Brajan Evans, potpredsjednik Kanadske agencije za inspekciju hrane.

Zvaničnici vjeruju da su se svinje na farmi u provinciji Alberta zarazile od jednog radnika na farmi koji je nedavno posjetio Meksiko i razbolio se po povratku u Kanadu.

Radnik na farmi se oporavio kao i oko 200 svinja, rekli su zvaničnici, dodajući da nijedna životinja nije uginula i da se bolest nije proširila izvan farme.

Evans je rekao da u normalnim okolnostima činjenica da svinje imaju grip ne izaziva reakcije i manje više je uobičajeno, međutim sada je situacija drugačija nakon epidemije u Meksiku. On je dodao da je oko 10 odsto od 2 200 svinja na farmi zaraženo.

"Šansa da ove svinje prenesu virus na čovjeka je veoma mala", rekao je on.

Vjeruje se da je svinje na farmi u Alberti zarazio radnik koji se 12. aprila vratio iz Meksika, a dva dana kasnije počeo da radi. Zvaničnici su primjetili simptome gripa kod svinja 24. aprila.

Američki sekretar poljoprivrede Tom Vilsak rekao je da je Kanada preuzela mjere predostrožnosti da spriječi širenje zaraze.

On je dodao da nema informacija da se virus pojavio na farmama svinja u SAD.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da nema dokaza da svinje prenose virus na ljude ili da konzumiranje svinjetine predstavlja opasnost po zdravlje.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu, SZO, Svjetska trgovinska organizacija i Svjetska organizacija za zdravlje životinja izdale su zajedničko saopštenje u kome tvrde da nema opravdanja za mjere zabrane trgovine svinjskim mesom i prerađevinama zbog epidemije gripa jer nema dokaza da se virus širi hranom.

Saopštenje je uslijedilo nakon što su Rusija i Kina, najveći uvoznici svinjetine iz SAD, zabranili uvoz ovog mesa iz nekih američkih država usljed epidemije gripa.

Indonezija, Ukrajina, Filipini i Srbija zabranili su uvoz određenih proizvoda od svinjskog mesa iz SAD.

Kanadski zvaničnici kažu da su takve mjere neopravdane.

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti ova vrsta gripa česta je među svinjama širom svijeta.

Novi virus do sada nije pokazao znake mutacije prilikom prelaska sa ljudi na svinje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: