Filipini
0

Corazon Aquino u kritičnom stanju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša filipinska predsjednica Corazon Aquino, koja boluje od raka, primljena je u bolnicu u teškom stanju, saopćila je u srijedu njena glasnogovornica.

Filpinska 76-godišnja demokratska ikona primljena je u jedinicu intenzivne njege prošle sedmice nakon što je prestala jesti, izjavila je Deedee Sytangco za Associated Press.

Aquino, koja se bori protiv raka debelog crijeva u četvrtoj fazi, u bolnici je priključena na infuziju, kazala je Sytangco.

Bivša čelnica "nije baš dobro" ali ne osjeća bolove i nije na aparatima za održavanje života, kazala je.

Aquino je dijagnosticirana bolest prošle godine. Ona je bila podvrgnuta hemoterapiji, ali više ne prima taj tretman, kazala je Sytangco. "Nadamo se da će je narod podržati i moliti se za nju", kazala je Sytangco.

Aquino je bila skromna domaćica koja je ušla u politiku u 1983. nakon ubistva njenog supruga, opozicijskog vođe Benigna "Ninoy" Aquina.

Ona je kasnije predvodila mirne proteste 1986. u kojima je svrgnut pokojni diktator Ferdinand Marcos i postala je simbol nenasilnih protesta širom svijeta.

Odstupila je s položaja 1992. ali je ostala aktivna u borbi za društvene i političke ciljeve. Prije bolesti ona se pridružila protestnim skupovima na kojima je pozivano na ostavku predsjednice Glorie Macapagal Arroyo zbog navoda o namještanju izbora i korupciji.

Članovi bivše vlade i ostale pristalice okupili su se u srijedu u crkvi u blizini bolnice u finansijskom kvartu Manile, Makatiju, u koju je Aquino primljena kako bi se molili za njen oporavak.