Svijet
0

Condoleezza Rice stigla u Tokio

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u srijedu u Tokiju pozvala međunarodnu zajednicu da "brzo" primijeni sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo Sjevernoj Koreji nakon što je objavila da je izvela probu nuklearnog oružja.

"Mi smo se obavezali da ćemo zajedno s drugim državama raditi na brzoj primjeni i efikasnom provođenju svih mjera" iz Rezolucije 1718", izjavila je Condoleezza Rice za štampu, nakon razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Tarom Asom.

"Tajnica Rice i ja smo se saglasili kako Sjeverna Koreja treba da se čuva akcija koje bi samo pogoršale situaciju", izjavio je Aso.

Dvoje zavničnika je pozvalo Sjevernu Koreju da se "bezuvjetno" vrati za pregovarački sto za kojim su Japan, Južna Koreja, SAD, Rusija i Kina. Pregovori su već godinu dana na mrtvoj tački.

Rice je potvrdila kako SAD namjerava braniti Japan od svake sjevernokorejske prijetnje, prenosi AFP.

"Želim da cijeli svijet shvati da će SAD djelovati u skladu s obavezmna o odbrani koje su sadržane u sporazumu o uzajamnoj amričko-japanskoj odbrani", izjavila je Rice.

Japan se poslije Drugoga svjetskog rata obavezao da neće nikada "posjedovati, proizvoditi i skladištiti" nuklearno oružje na svom teritoriju. U skladu s tom doktrinom Japan je od 1960. godine stavljen pod zaštitu američkog nuklearnog kišobrana.