Svijet
0

Condoleezza Rice ponovo na Bliskom istoku

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice otputovat će u nedjelju u Izrael i na palestinske teritorije da sa zvaničnicima obje strane razgovara o mirovnom procesu, prenijeli su izraelski mediji saopćenje State Departmenta.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha se još nada da je moguć izraelsko- palestinski mirovni sporazum prije isteka njegovog mandata u januaru 2009.

U saopćenju je navedeno da će Riceova razgovarati o mogućnostima za sklapanje trajnog mira u regionu. Nije međutim objelodanjen program njene posjete i koliko će ostati na Bliskom istoku.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat najavio je da će se ona sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i odrzati trilateralni sastanak s izraelskom koleginicom Tzipi Livni koja predvodi izraelski pregovarački tim i Ahmedom Kureijem, bivšim palestinskim premijerom, vođom palestinskih pregovarača.

SAD se nadaju da bar zaključiti okvirni sporazum dok je Bush još na čelu SAD. Pregovori su obnovljeni pod Bushovim sponzorstvom poslije sedam godina zastoja na međunarodnom skupu u američkom gradu Annapolisu u novembru prošle godine.

Do sada, međutim, nije bilo opipljivih rezultata pogotovo u pregovorima o glavnim nesporazumima, statusu Jerusalima i širenju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

U četvrtak je Livni rekla da bi preveliki pritisak na obje strane da postignu sporazum mogao izazvati novo nasilje.

Glasnogovornik State Departmenta Robert Wood je na to odgovorio da Amerikanci neće vršiti pritisak protiv želja pregovarača, prenio je Tanjug.

''To je težak proces i mi vjerujemo da sporazum može biti postignut do kraja godine," kazao je Wood.