{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Condoleezza Rice odobrila mučenje vodom koje je provodila CIA

F
23.4.2009. u 20:02
0
14
Condoleezza Rice odobrila mučenje vodom koje je provodila CIA
0
Condoleezza Rice odobrila mučenje vodom koje je provodila CIA
Foto: AP
Mučenje vodom, koje je Centralna američka obaveštajna služba (CIA) koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, odobrila je bivša državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Condoleezza Rice 2002. godine, navodi se u izvještaju Senata, prenosi BBC.
Rice, koja je u to vrijeme bila nacionalni savjetnik za sigurnost u administraciji predsjednika Georga Busha, dala je odobrenje za korištenje surovog ispitivanja osumnjičenog pripadnika Al-Qaide Abua Zubajdaha, otkrio je Obavještajni komitet Senata.

Izveštaji koji su objavljeni prošle nedjelje pokazuju da su Zubajdah i još jedan zatvorenik bili izloženi mučenju vodom 266 puta. U izveštajima se još otkriva da su Rice, kao i ostali visoki zvaničnici Bushove administracije, bili među prvima obavješteni o "alternativnim metodama ispitivanja uključujući i mučenje vodom". Bivši potpredsjednik SAD-a Dick Cheney izjavio je da su te metode dale razultate.

Na sastanku s tadašnjim direktorom CIA-e Georgom Tenetom u julu 2002. godine, Rice je "obavjestila da CIA može da nastavi s predloženim ispitivanjem" Abua Zubajdaha.

Godinu danas kasnije, CIA je izveštaje o upotrebi mučenja vodom i drugim metodama podnijela zvaničnicima među kojima su bili Rice, Cheney i vrhovni tužilac John Ashcroft. Oni su potom "potvrdili da je program CIA-e zakonit i da predstavlja politiku administracije", navodi se u izvještaju Senata.

Memorandumi CIA-e koje je objavila administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame prošle nedjelje otkrivaju da je Zubajdah bio mučen vodom najmanje 83 puta, dok je optuženi koji je priznao planiranje napada 11. septembra u SAD-u Kalid Šeik Mohamad bio mučen vodom 183 oputa. Ostale tehnike ispitivanja koje se pominju u dokumentima uključuju i lišavanje sna, prisilnu golotinju, kao i stavljanje zatvorenika u bolne položaje.

Početkom nedjelje Obama je otvorio mogućnost procesa protiv zvaničnika koji stoje iza surovih tehnika ispitivanja, rekavši da je na vrhovnom tužiocu da donese tu odluku.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: