Svijet
0

Condoleezza Rice Bushev kandidat za državnog sekretara?

NINA
Dosadašnja savjetnica za Nacionalnu sigurnost u Bushevoj administraciji - Condoleezza Rice kandidat je predsjednika Busha za novog državnog sekretara, javljaju američki mediji.

Prema dvojici visokih dužnosnika, objava njenog imenovanja mogla bi uslijediti već danas. Pored državnog tajnika Colina Powella Bush je prihvatio ostavke ministra energetike Spencera Abrahama, ministrice poljoprivrede Ann Veneman i ministra prosvjete Roda Paigea.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da su takvi odlasci očekivani dok se administracija priprema za novi mandat. "Svaki od tih pojedinaca došao je do takve odluke iz drukčijih razloga. Vjerujem da se to moglo i očekivati. Ako pogledate u historiju, vidjet ćete da su i druge administracije imale sličan put na prelazu između dva mandata", istaknuo je McClellan.

Svi ministri koji su podnijeli ostavke izrazili su spremnost ostati na svojim dužnostima dok kandidati koji će ih naslijediti ne budu potvrđeni u Senatu. Na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost će biti imenovan dosadašnji zamjenik Condoleeze Rice, Stephen Hadley.