Svijet
0

Colorado: Policija osujetila još jedan oružani napad u školi

Klix.ba
Samo nekoliko dana nakon što je učenik izveo oružani napad u srednjo školi Arapahoe, u predgrađu Denvera, nakon čega je izvršio samoubistvo, policija je na jugu Colorada osujetila napad dvojice tinejdžera na školu. Na napad ih je potaklo idoliziranje napadača na školu Columbine i kino u Aurori.

Osiguranje je pojačano u tri škole u gradu Trinidad, nakon što je policiji dojavljeno da dva učenika, od 15 i 16 godina, planiraju napad na srednju školu Trinidad, saopćio je Charles Glorioso, šef policije.

Zahvaljujući upozorenju, policija je pojačala u kontrolu u školama tokom posljednjeg dana nastave, prije praznične pauze.

Glorioso navodi kako su istražitelji otkrili da je 15-godišnjak, koji je planirao napad, bio maltretiran od drugih učenika te da je idolizirao napadače iz škole Columbine i kina u Aurori. Učenici su uhapšeni zbog sumnje za stvaranje velike prijetnje školi i poticanja na uništavanje života ili imovine.

Tinejdžeri su napad planirali nekih mjesec i po dana, a Glorioso je odbio objaviti informacije o samom planu i tome kako su ga učenici planirali sprovesti. Ipak, saopćio je kako policija tokom pretresa njihovih domova nije otkrila nikakvo oružje, već da su učenici samo razgovarali o tome šta bi trebali da učine da dođu do njega.

Policija je preporučila podizanje optužbe za poticanje na uništavanje života ili imovine, zločin, remećenje rada škole, itd. Ipak, tužioci tek trebaju odlučiti da li će uopće podizati optužbu.

Okružni tužilac Frank Ruybalid izjavio je kako nije ovlašten iznositi detalje o slučaju, budući da se radi o maloljetnicima, ali je podržao djelovanje policije u ovom slučaju.

Podsjetimo, 13. decembra, učenik je otvorio vatru u srednjoj školi Arapahoe u predgrađu Denvera i teško ranio 17-godišnju učenicu, nakon čega se ubio. Uprkos borbi ljekara za njen život, učenica je na kraju preminula.