Svijet
0

CNN se javno ispričao Kini

Sarajevo-x.com
Čelnici CNN-a izjavili su da nisu imali namjeru nikoga vrijeđati nakon što je jedan od njihovih komentatora izjavio da se Kinezi slijepo potčinjavaju pravilima i da im je hrana smeće.

Jack Cafferty je nedavno u CNN-ovoj političkoj emisiji “The Situation Room” prokomentarisao Kineze i njihove proizvode što je izazvalo ljutite zahtjeve Kine za što bržom isprikom.

“Ni Caffertyjeva ni CNN-ova namjera nije bila uvrijediti Kineze i CNN bi se želio ispričati svima koji su interpretirali komentare na ovaj način”, navodi se u obavještenju CNN-a.

CNN dalje ističe da je Cafferty u emisiji ponudio mišljenje o kineskoj vladi, a ne o Kinezima te je dodao da je to stanovište i pojasnio.

Glasnogovornica kineskog ministra vanjskih poslova, Jiang Yu osudila je komentare i nazvala ih zlim napadom CNN-a na Kineze.

“Cafferty se poslužio mikrofonom kako bi oklevetao Kinu i Kineze i pri tome je ozbiljno narušio pravila novinarske etike”, izjavila je glasnogovornica.

Cafferty je izjavio da Sjedinjene Američke Države uvoze obojeno kinesko smeće i otrovnu hranu za kućne ljubimce”, dodala je Jiang Yu. “Oni su potčinjena svjetina kakva su i bila zadnjih pedeset godina”, komentar je Jacka Caffertyja, kako obavještava glasnogovornica ministra vanjskih poslova Kine.

Kina je pod lupom međunarodne javnosti zbog prošlogodišnje panike ljudi izazvane serijom prehrambenih proizvoda. Kineske vlasti navode da je većina proizvoda ispravna, pri čemu optužuju zapadnjačke medije za prenapuhivanje problema.

Kina je nedavno optužila zapadnjačke medijske organizacije, uključujući i CNN zbog nedavnih nemira u Tibetu. Kineske vlasti su optužile medije za pružanje iskrivljene istine, za zauzimanje strane grupa koje se bore za tibetansku nezavisnost i za demoniziranje Kine, objavljuje Reuters.