Svijet
0

CNN: Obama sustigao Hillary Clinton u New Hampshireu

FENA
Senator Barack Obama sustigao je vodstvo senatorice Hillary Clinton u maloj američkoj saveznoj državi New Hampshire, jednoj od ključnih za stranačke nominacije na predsjedničkim izborima 2008. zbog ranih predizbora, koji se održavaju već 8. januara iduće godine, prema anketi TV mreže CNN i instituta WMUR.

Hillary Clinton izgubila je pet posto podrške u odnosu na prethodno istraživanje CNN/WMUR-a u novembru, dok je Obama napredovao za čak osam postotaka, prema anketi Centra za ispitivanje javnog mnijenja Sveučilišta New Hampshiere, čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Clinton sada dobiva 31 posto glasova a Obama 30 posto među registriranim demokratskim glasačima u New Hampshireu, jednoj od najmanjih država u SAD-u s 24,2 hiljade kvadratnih kilometara i 1,2 miliona stanovnika.

Pad Hillary Clinton za pet postotaka u najvećoj se mjeri pripisuje padu podrške među ženama.

"Podrška za Clinton među demokratkinjama u New Hampshireu pala je s 43 na 33 posto. Nasuprot tome, njezina potpora među muškim glasačima pala je za samo jedan postotak, na 27 posto", izjavio je direktor CNN- ova odjela za istraživanja Keating Holland, prenijela je Hina.

Demokratski glasači za predizbore u New Hampshieru na Clinton gledaju kao na kandidata s najviše iskustva i najviše izgleda da pobijedi republikanskog kandidata u novembru 2008., dok Obamu gledaju kao simpatičnijeg i uvjerljivijeg kandidata, sposobnijeg da ujedini zemlju.

Među republikancima, istraživanje u New Hampshireu nije potvrdilo meteorski uspon u Iowi i nekim nacionalnim anketama Mikea Huckabeeja, bivšeg guvernera Arkansasa. Unatoč rastu od četiri postotka u odnosu na novembar i dalje je ostao na jednoznamenkastoj potpori od devet posto.

Republikanski birači u New Hampshireu najveću potporu daju Mittu Romneyu, bivšem guverneru susjednog Massachusettsa, koji dobija 32 posto glasova, dok drugo mjesto, s po 19 posto biračke podrške, dijele bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani i senator iz Arizone John McCain.