Dmitrij Rogozin
0

"CNN i BBC izvrću činjenice"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin optužio je u srijedu uvečer gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija da je činio ratne zločine u Južnoj Osetiji, a medijske kompanije CNN i BBC da su prešle "na kolosijek vođenja informativnog rata".

Rogozin je u intervjuu za ruski kanal NTV rekao kako je nesumnjivo da se svjetski mediji nalaze pod uticajem anglosaksonskih medija - CNN-a i BBC-a.

"Nažalost, i CNN i BBC narušili su novinarski kodeks izvještavanja o borbenim djelovanjima i prešli na kolosijek vođenja informativnog rata", rekao je ruski diplomat, dodajući da to "očigledno nije učinjeno po volji samih novinara, već njihovih poslodavaca".

"Ima tako čudovišnih iskrivljivanja činjenica da mislim kako zahtijevaju istragu međunarodnih novinarskih udruženja", rekao je Rogozin.

Ističući da je za "inozemni novac Gruzija angažirala vodeće PR agencije u Evropi", ruski diplomat je ustvrdio da "u savremenom svijetu obično ne pobjeđuje onaj koji ima političku volju i fizičku silu, već onaj ko zna dobro 'ispravno' da laže i čije će laži doprijeti do što većeg broja stanovnika".

Za Rogozina nema sumnje da iza poteza Saakašvilija stoje Sjedinjene Države, koje na njega "ne gledaju prosto kao na omiljenu igračku".

"To je u principu borba za naftu", rekao je šef ruske misije pri NATO-u, dodajući da je SAD-u Sakašvili potreban radi potpune destabilizacije regije i Rusije, kako bi se za Rusiju stvorili neprihvatljivi uvjeti za redovne isporuke energenata partnerima u Evropskoj uniji.

Rogozin je također kazao da je "do sada nepoznato koliko je pripadnika američkih jedinica napustilo Gruziju poslije nedavnih zajednički vježbi", i da "ozbiljno sumnja da je neki dio ostao".

Ruski diplomat je rekao da odnosi Rusije i NATO-a poslije događaja u Južnoj Osetiji moraju pretrpjeti izmjene, nakon što glavni tajnik Alijanse Jaap de Hoop Scheffer nije ni riječ rekao o žrtvama napada, niti je rečena i riječ osude agresije, već naprotiv, izrečene su kritike Rusije čiji su građani ginuli.

"Te izjave mogu se nazvati licemjernim i neodgovornim", rekao je Rogozin.