Maroko
0

Clintonova traži podršku arapskih zemalja za obnovu mira

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton sastat će se u ponedjeljak u Maroku sa šefovima diplomatija više arapskih zemalja da zatraži podršku za obnovu mirovnih pregovora na Bliskom istoku.

Ona je u nedjelju doputovala u Marakeš, poslije posjete Izraelu i nakon što su palestinski zvaničnici upozorili da prijeti eksplozija nasilja jer Izrael odbija zahtjev za zaustavljanje izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Predstavnici Palestinske uprave kritikovali su izjave Clinton u Jerusalemu, u kojima je podržala stav izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u vezi naselja, označivši moratorijum na novu izgradnju potezom bez presedana.

Jedan palestinski zvaničnik u Ramallahu izjavio je u ponedjeljak da je "maska pala" s lica američkog predsjednika Baracka Obame i da su SAD još jednom pokazale da nisu pošteni posrednik jer drže stranu Izraelu.

Clinton je zapravo apelovala na hitnu obnovu pregovora, naglasivši da širenje naselja ne bi trebalo da je spriječi, što je suprotno stavu Palestinaca.

Ona se u subotu sastala u Abu Dabiju s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, koji je odbacio prijedlog da se pregovori obnove na osnovu razumjevanja o izgradnji naselja postignutog između izraelske vlade i specijalnog američkog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella.

Abbasov portaparol Nabil Abu Rdeineh ocijenio je da" insistiranje izraelske vlade na nastavku izgradnje naselja, predstavlja rizik za mirovni proces".

  • Mi smo spremni da obnovimo mirovne pregovore, samo nakon što Izrael zaustavi izgradnju naselja, precizirao je Abu Rdeineh.

Američka državna tajnica sastaje se u ponedjeljak s marokanskim kolegom Tayebom Fasijem Fihrijem, a primit će je i marokanski kralj Mohamed VI, prenose izraelski mediji.

Potom slijedi sastanak s nekoliko šefova diplomatija zemalja Zaliva, uključujući i saudijskog ministra vanjskih poslova princa Sauda al-Feysala. Bit će prisutni i zvaničnici Egipta, Jordana i Iraka, a sastanci se održavaju na marginima konferencije o razvoju.