Pjongjang
0

"Clintonova je vulgarna i neinteligentna"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je saopštila danas da je američki državna sekretarka Hillary Clinton "vulgarna i neinteligentna", reagujući na njenu ocjenu da se Pjongjang ponaša "poput derišta".

Clintonova boravi na Tajlandu, gdje je tokom rada regionalnog bezbjednosnog foruma apelovala da Azija nastavi da vrši pritisak na Sjevernu Koerju, da bi ta zemlja ukinula svoj nuklearni program.

"Od kako je položila zakletvu, ona je izrekla seriju vulgarnih ocjena koje su neprikladne za njen položaj", izjavio je portparol sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija KCNA.

U izvještaju se navodi da je njena izjava da se ponašanje Pjongjanga, zbog nuklearne probe i raketnih testova, može uporediti sa ponašanjem "derišta", pokazuje da ona "nije uopšte inteligentna".

"Ona ponekad podsjeća na djevojčicu iz osnovne škole, a ponekad na penzionerku koja je krenula u kupovinu", dodaje se u tekstu.

Portparol sjevernokorejskog MIP-a rekao je da je Clintonova "smiješna dama, pošto voli da koristi takvu retoriku, nesvjesna elemenetarnih pravila ponašanja u međunarodnoj zajednici".

Sjeverna Koreja insistira da želi da razvije nuklearno oružje radi odbrane od neprijateljskih zemalja, poput SAD.