The Guardian
0

Clintonova bi mogla biti problem u Bijeloj kući

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U jeku spekulacija da bi Barack Obama mogao imenovati Hillary Clinton državnom tajnicom, komentator The Guardiana Simon Tisdall primjećuje da bi najsretniji zbog njegovog izbora bili poraženi republikanci.

Za njih bi to, smatra Tisdall, bio prvi ohrabrujući znak da novoizabrani predsjednik ipak može pogriješiti. Za republikance bi Hillary bila laka meta, a komplicirane poslovne veze njezina muža i mogući sukob interesa predstavljali bi opterećenje za demokrate.

Njezino imenovanje bi moglo izazvati probleme i u Bijeloj kući jer bi gospođa Hillary Clinton svoj visoki položaj mogla iskoristiti kao priliku da pregrupira svoje pristalice i krene u još jednu predsjedničku utrku, piše Simon Tisdall u Guardianu.

Vanjskopolitički komentator The Timesa Bronwen Maddox smatra da bi Hillary Clinton bila izvanredna državna tajnica, ali ne u administraciji predsjednika Obame. Toplina s kojom je primljen izbor Baracka Obame u većem dijelu svijeta zasniva se prije svega na njegovom obećanju da će mijenjati Ameriku.

Da li Obama zaista želi da ga u svijetu predstavlja jedan od najpoznatijih likova iz prošlosti? Ili neko ko će se s njim stalno nadmetati i pritom zasjeniti potpredsjednika Josepha Bidena, specijalista za vanjske poslove?

Sukobi između predsjednika Obame i državne tajnice Clinton bili bi neizbježni, jer ona ima vrlo čvrste stavove o nizu vanjskopolitičkih pitanja kojima se svojevremeno bavio njezin muž, a i danas su pri vrhu vanjskopolitičkih prioriteta Amerike - u tu kategoriju spadaju Bliski istok, Sjeverna Koreja i Balkan.

Pritom u stranci ima vrlo čvrstu bazu i politički je vrlo jaka, pa bi je bilo teško smijeniti. Obama bi zato trebalo da se drži staroga poslovnog pravila koje glasi: Nikada ne zapošljavaj nekoga koga ne možeš otpustiti, navodi Times.

Daily Telegraph prenosi kako je moguće nezadovoljstvo u jednom dijelu Demokratske stranke ako Hillary Clinton postane šefica američke diplomatije.

Njezino imenovanje bi, smatra ovaj list, predstavljalo upečatljiv gest unutarstranačkog pomirenja.

Usprkos tome, progresivno krilo Demokratske stranke ističe da bivša prva dama predstavlja sve ono što su obećali da će mijenjati u Washingtonu.

Protivnici njezina imenovanja ističu i da Hillary Clinton nije u stanju provoditi tuđe političke naloge, te da loše rasuđuje, a kao primjer nude njezinu podršku ratu u Iraku, piše u Daily Telegraphu.