Svijet
0

Clinton zatražila da Španija primi zarobljenike iz Guantanama

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je od Španije da primi zarobljenike iz zatvora mornaričke baze Guantanamo Bay na Kubi, izjavio je u utorak u Washingtonu španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

Nakon više godina hladnih odnosa Moratinosov prvi sastanak s Clinton otvara put za "novu etapu" u odnosima Španije s novom vladom Baracka Obame, kazao je Moratinos, prenose mediji u SAD-u.

Tokom 20-minutnog sastanka u State Departmentu Clinton je zatražila pomoć u rješavanju "neprihvatljive tragedije zarobljenika Guantanama", kazao je španski ministar.

"Odgovorio sam da je Španija u načelu spremna sarađivati i preuzeti neke zatočenike uz prihvatljive pravne uvjete", rekao je Moratinos, dodavši kako bi se o tome odlučivalo "slučaj po slučaj".

Predsjednik Obama je prije mjesec dana potpisao nalog o zatvaranju zarobljeničkog centra u Gauantanamu u roku od godinu dana, a sve pravne i druge posljedice te odluke još se razrađuju. U objektu, koji je dio američke mornaričke baze na Kubi, nalazi se oko 250 zarobljenika, od kojih su neki zarobljeni još 2001.

Moratinos je naglasio kako njegov susret s državnom tajnicom Clinton označava novu fazu u američko-španskim odnosima, koji će biti puno tješnji i plodniji. Obama želi da Španija postane aktivan partner američke vlade na međunarodnoj pozornici, dodao je.

Hillary Clinton nakon sastanka nije davala izjave za novinare.

Clinton i Moratinos raspravljali su o stanju na Bliskom istoku, posebno o međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Gazu u Kairu 2. marta, te o Afganistanu, izazovima s kojima je suočena Latinska Amerika i energetskim pitanjima, kazao je španski diplomat.

Hillary Clinton bi na konferenciji u Kairu trebala objaviti da će SAD dodijeliti 900 milijuna dolara pomoći za obnovu Gaze, najavili su u ponedjeljak vladini dužnosnici. Nakon sudjelovanja na konferenciji u Kairu, Clinton će 3. i 4. marta posjetiti Izrael i Zapadnu obalu, navedeno je iz istih izvora.