Svijet
0

Clinton započela razgovore o strateškim pitanjima u Turskoj

FENA
Američka državna tajnica Hillary Clinton započela je u subotu u Ankari razgovore o poboljšanju strateških odnosa Sjedinjenih Država s turskim saveznikom, pogoršanim pod Bushovom administracijom vezano za pitanje Iraka.

"Čast je posjetiti ponovo Tursku, ovaj put kako bismo stavili akcenat na napore koje moraju napraviti SAD i Turska u domenu mira i prosperiteta", rekla je ona novinarima nakon posjete mauzoleju Kemala Ataturtka, osnivača moderne Turske.

Hillary Clinton je u jutarnjim satima razgovarala s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, u prisustvu turskoga kolege Alija Babacana.

Prema saopćenju press službe premijera Erdogana, bilateralni odnosi, situacija na Bliskom istoku, Irak i Afganistan te borba protiv terorizma detaljno su razmatrani tokom ovog razgovora s državnom tajnicom naše "prijateljske i savezne države".

Razgovori Hillary Clinton u Ankari, posljednjoj etapi svoje osmodnevne turneje po Bliskom istoku i Evropi, trebalo bi se odnositi i na povlačenje američkih snaga iz Iraka, o mogućem novom doprinosu Turske u međunarodnim snagama sigurnosti u Afganistanu (ISAF) te posredovanju Ankare u sukobu na Bliskom istoku.

Clinton bi se trebala obratiti novinarima nakon razgovora s kolegom Babacanom u ministarstvu vanjskih poslova, prije nego otputuje za Washington u večernjim satima.