Bejrut
0

Clinton uvjerila Libance u nastavak američke podrške

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju je pružila uvjeravanja Libancima da Washington podržava "glas umjerenosti" i da nikada neće sklopiti sporazum sa Sirijom koji bi potkopao interese njihove zemlje.

Clinton je govorila tokom iznenadne posjete Bejrutu uoči ključnih izbora zakazanih za 7. juni na kojima bi proamerička libanska vlada mogla pretrpjeti poraz od proiranskog Hezbollaha i njegovih saveznika, što bi otvorilo put za obnovu sirijskog uticaja u zemlji, javio je AP.

"Narod Libana mora izabrati vlastite predstavnike na otvorenim i poštenim izborima, bez nasilja i uznemiravanja i bez stranog uplitanja", izjavila je Clinton na konferenciji za novinare u Bejrutu nakon sastanka s predsjednikom Michelom Suleimanom.

"Osim tih izbora, mi ćemo nastaviti da podržavamo glasove umjerenosti u Libanu i odgovorne institucije libanske države koje oni nastoje stvoriti. Naša aktuelna podrška libanskim oružanim snagama ostaje stup naše međusobne saradnje", kazala je.

Sirija je dominirala Libanom skoro tri decenije prije nego što je bila prisiljena da povuče desetke hiljada vojnika prije četiri godine nakon ubistva bivšeg premijera Rafica Haririja.

Među proameričkom parlamentarnom većinom pojavila se zabrinutost da bi razgovori Obamine administracije sa Sirijom mogli oslabiti američku podršku Libanu.

Clinton je, međutim, izjavila da je Suleimanu uručila Obamino pismo u kojem izražava snažnu podršku slobodnom, suverenom i nezavisnom Libanu. Kazala je kako pokušaji da se SAD približi Siriji i Iranu nisu učinjeni po cijenu gubljenja te podrške.

"Nema ničega što bi na bilo koji način moglo potkopati libansku suverenost. Želim uvjeriti svakog građanina Libana da Sjedinjene Države nikada neće sklopiti bilo kakav sporazum sa Sirijom koji bi prodao Liban i libanski narod. Prošli ste kroz mnogo muka i jedino je ispravno da imate izbor da donosite vlastite odluke", izjavila je Clinton.

"Živite u kompliciranom susjedstvu i imate pravo na vlastitu budućnost", kazala je.