Washington
0

Clinton upozorila Pyongyang na posljedice prijetnji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u srijedu da se Sjeverna Koreja mora suočiti s posljedicama svog "ratobornog i provokativnog ponašanja", nakon što je nepredvidljivi režim Kim Jong-Ila zaprijetio vojnom akcijom protiv Južne Koreje.

Clinton je govorila u Washingtonu nakon što je državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila da vlada Kim Jong-Ila više neće poštivati sporazum o primirju iz 1953., s kojim ja završen Korejski rat, te da bi mogla vojno odgovoriti na uključenje Južne Koreje u američki program kontrole brodova sumnjivih za prijevoz nuklearnog oružja ili materijala.

  • SAD uzima "vrlo ozbiljno" svoje obveze da brani Južnu Koreju i Japan, kazala je Clinton.

Ona je pozvala Pyongyang da se vrati šestostranim pregovorima, čiji je cilj obustava njegovog nuklearnog programa i denuklearizacija Korejskog poluotoka, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja nastavlja povećavati napetost nakon podzemne nuklearne probe koju je izvela 25. maja, što je izazvalo široku međunarodnu osudu i najavu pooštrenja sankcija UN-a.

Američke TV mreže u srijedu prenose i informacije obavještajnih službi o naglom povećanju aktivnosti u sjevernokorejskom nuklearnom centru Jongbjonu, što potvrđuje ranije informacije o ponovom pokretanju reaktora za proizvodnju plutonija, goriva za nuklearno oružje.