Svijet
0

Clinton: Upotrijebila bih nuklearno oružje protiv Irana

FENA
Kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton potvrdila je u intervjuu TV mreži MSNBC da bio kao predsjednica SAD-a bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje protiv Irana kada bi ta zemlja pokrenula nuklearni napad na Izrael.

Također je izrazila nadu da bi se NATO saveznici pridružili odgovoru na iranski napad na Izrael.

U intervjuu za MSNBC Clinton je rekla kako bi upozorila iranske čelnike da bi "upotreba nuklearnog oružja protiv Izraela isprovocirala nuklearni odgovor Sjedinjenih Država".

Ona je time pojasnila svoju prošlosedmičnu izjavu iz demokratske TV rasprave u Philadelphiji, kada je rekla da bi iranski napad na Izrael donio "masivnu odmazdu".

Američki saveznici na Bliskom istoku po njezinim su riječima izloženi "zastrašivanju i nasilništvu kako bi se podredili Iranu", što povećava izglede za "nevjerojatno destabilizirajuću" utrku u naoružanju u regiji.

"Mogu zamisliti da bi i oni žurili pribaviti nuklearno oružje ako Iran razvija nuklerani arsenal", kazala je.

Clinton smatra vitalnim interesom SAD-a razvoj novoga "sigurnosnog kišobrana" kako bi se zajamčilo Izraelu i drugim saveznicima u regiji da neće biti izloženi prijetnjama Teherana.

Kazala je kako bi im ona poručila da "ako budu izloženi neisprovociranom nuklearnom napadu Irana, Sjedinjene Države, a nadam se i NATO saveznici, odgovorit će na njega".

U svojim posljednjim porukama biračima prije važnih predizbora u Pensilvaniji, Clinton je ponovo istaknula prednost svog iskustva i odlučnosti za preuzimanje dužnosti predsjednika SAD-a i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga u složenim međunarodnim okolnostima.

Na prigovor da korištenjem slika Osame bin Ladena u svom novom TV oglasu "maše krvavom košuljom" i plaši birače, prenosi Hina, odgovorila je da to nije "prodavanje straha republikanskog tipa" već je činjenica da će idući predsjednik položiti zakletvu u "vrlo, vrlo teškim svjetskim okolnostima".

"Nema ničega neprimjerenog ako se kaže - gledajte, predsjednik je stalno suočen s neočekivanim. Mi ne znamo sa čime će se suočiti idući predsjednik", rekla je Hillary Clinton.