Zbog slučaja Kovačević
0

Clinton traži prekid saradnje s KS Srbije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka senatorica iz New Yorka Hillary Clinton zatražila je od kompanija koje su sponzori Košarkaškog saveza Srbije da prekinu sa finansiranjem srpske košarke i tako spriječe da Miladin Kovačević, optužen za prebijanje jednog Amerikanca, igra košarku u Srbiji.

"Možda već znate da je Miladin Kovačević, bjegunac tražen zbog brutalnog napada na američkog građanina, navodno potpisao ugovor da igra za košarkaški klub Vrbas", navela je Clinton u pismu koje je 9. septembra uputila kompanijama koje sponzoriraju Košarkaški savez Srbije.

"Zbog ovakvog potresnog razvoja, pozivam vas da ukinete svoja sponzorstva i svaku vezu sa Košarkaškim savezom Srbije", zatražila je američka senatorica.

Clinton je pisma, kako prenosi "New York Post", 9. septembra uputila pensilvanijskoj fabrici sportske obuće "AND1", talijanskom proizvođaču sportske opreme "Kappa", belgijskoj pivari "Efes" i srpskoj farmaceutskoj kući "Hemofarm".

"Pozivam vas da iskoristite svoj utjecaj, kao vodeći sponzori srpske košarke, da pozovete Savez da ne dozvoli Kovačeviću da igra košarku u jednom od srpskih klubova", navela je Clinton, koja je i ranije u više navrata vršila pritisak da se Kovačević vrati u SAD i dogovara pred američkim sudom.

Kovačević je optužen da je, tokom tučnjave u jednom baru u maju, nanio teške tjelesne povrede američkom studentu Brianu Steinhaueru, koji je do nedavno bio u komi, podsjetio je Tanjug.

Kovačević je, pošto je predao pasoš i uz kauciju pušten iz pritvora, napustio SAD zahvaljujući privremenoj putnoj ispravi koja mu je data na nelegalan način u konzulatu Srbije u New Yorku.

Prema srpskim zakonima, Kovačević, za kojim je raspisana potjernica, ne može biti izruče SAD-u.