SAD
0

Clinton traži oslobađenje američke novinarke u Iranu

FENA
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu da je veoma zabrinuta zbog optužnice za špijunažu koju je Teheran podigao protiv američke novinarke iranskog porijekla Roksane Saberi i zatražila njeno oslobađanje.
  • Veoma smo zabrinuti zbog vijesti koje čujemo. Nastaviću, kao i ostatak službe, da vrlo blisko pratim njen slučaj i želimo joj skoro oslobađanje i povratak porodici, rekla je Clinton obraćajući se novinarima, javio je Reuters.

Saberi je nezavisan novinar i izveštavala je za više medija. Uhapšena je krajem januara zato što je nastavila da radi u Iranu iako su joj istekli akreditivi, a u srijedu je optužena za špijunažu.

Američka državna tajnica se već nekoliko puta zalagala za oslobađanje ove novinarke rođene u SAD-u čiji su roditelji Iranci. Dodala je da se State Department obratio švajcarskim diplomatskim službama, koje zastupaju interese Washingtona u Teheranu pošto SAD i Iran nemaju diplomatske odnose. Zatraženo je da pribave "najsvežije" informacije o slučaju novinarke.