Washington
0

Clinton se susrela sa Steinmeierom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton i njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier u utorak su iz Washingtonu poručili Iranu da se mora povinovati zahtjevima UN-a i prekinuti svoj nuklearni program ili će snositi posljedice.

"SAD i Njemačka moraju raditi zajedno kako bi osigurale da Iran u cijelosti ispuni obaveze prema međunarodnoj zajednici. Predsjednik (Barack) Obama je naznačio namjeru da podrži odlučnu i izravnu diplomaciju s Iranom, no ako se Iran ne povinuje mandatima UN-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), morat će biti posljedica", rekla je Clinton nakon sastanka sa Steinmeierom u State Departmentu.

Na traženje novinara da komentira iransko lansiranje projektila u utorak, Clinton je općenito odgovorila kako je SAD "očito zabrinut zbog iranskog ponašanja na vrlo širokoj osnovi".

"To nije ograničeno na jednu aktivnost ili događaj. Kao što znate, mi provodimo sveobuhvatno preispitivanje pristupa Iranu i kako utjecati na njegovo buduće ponašanje", dodala je.

Bijela kuća, State Department i Pentagon ranije su izrazili zabrinutost zbog iranskog lansiranja satelita, koje govori o daljnjem razvoju raketne tehnologije koji je Iranu zabranjen rezolucijom UN-a.

Hillary Clinton također je izrazila zahvalnost Njemačkoj za pomoć u stabiliziranju Afganistana, te dodala kako su razgovarali o učvršćenju prekida vatre u Gazi te o "suradnji i razvoju zajedničkog pristupa s Rusijom u pitanjima kao što su Afganistan, Iran, Gruzija i druga".

"Njemačka je jedna od naših najbližih saveznica", kazala je Clinton, ističući važnost suradnje dviju zemalja u suočavanju s globalnim izazovima, prenijela je Hina.

Rekavši kako je prije godinu dana držao govor na Harvardu u kojem je među "instrumentima i alatima" vanjske politike spominjao i upotrebu "pametne sile", koja je važan dio vanjskopolitičke platforme Hillary Clinton, ministar Strinmeier je kazao da tada "nije mogao predvidjeti da će danas razgovarati s američkom administracijom koja se u mnogo tačaka slaže s njemačkim stajalištima".

"S administracijom koja se slaže da je potrebno prihvatiti te nove mogućnosti, ne samo kako bi smanjili težinu međunarodnih sukoba, već u nekim slučajevima i našli rješenje", rekao je Steinmeier.

Naglasio je da su razgovarali i o transatlantskoj suradnji te u tom kontekstu o razoružanju i kontroli naoružanja, vezeno uz sporazume START i o Konvencionalnim snagama u Evropi, ali o zaštiti klime, energetskoj sigurnosti i drugim pitanjima.