SAD
0

Clinton razočarana presudom američkoj novinarki

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton u subotu je izrazila razočaranje presudom iranskog suda, kojom je američka novinarka Roxana Saberi osuđena na osam godina zatvora pod optužbom za špijunažu.
  • Duboko sam razočarana presudom Roxani Saberi koju je donijelo iransko sudstvo. Usko sarađujemo sa švicarskom diplomatskom misijom na pribavi podataka o odluci suda, kazala je Clinton u saoćenju koje je objavio State Department.

  • Iranski sud osudio je iransko-američku novinarku Roxanu Saberi, optuženu za špijunažu u korist Sjedinjenih Država, na osam godina zatvora, saopćio je u subotu za Reuters njezin odvjetnik.

  • Ona je osuđena na osam godina. Uložit ću žalbu, rekao je odvjetnik Abdolsamad Horamšahi.

Presuda izrečena Roxani Saberi mogla bi izazvati napetosti između Irana i SAD-a u vrijeme kada Washington pokušava pružiti ruku Islamskoj Republici nakon tri desetljeća neprijateljstva.

SAD je ranije ove sedmice nazvao optužbe protiv Saberi "neutemeljenima“ i zatražio je njezino hitno puštanje na slobodu.

Saberi (31) je državljanka SAD-a i Irana, ali Teheran ne priznaje dvojno državljanstvo. Uhapšena je u januaru jer joj je navodno akreditacija istekla 2006. godine i od tada je u Iranu radila na crno, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova. Među ostalim, u Iranu je radila za britanski BBC i američki nacionalni radio NPR.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose već 30 godina, a interese SAD u Teheranu zastupa švicarska diplomacija.

  • Roxana Saberi rođena je i odrasla u SAD. Odlučila se za put u Iran iz želje da uči o svom kulturnom naslijeđu, kazala je Clinton o osuđenoj novinarki, čiji je otac Iranac.

  • Naše su misli s njezinim roditeljima i obitelji u ovim teškim trenucima, dodala je.

  • Sjedinjene Države i će energično izražavati zabrinutost iranskoj vladi. Saberi je osuđena na procesu zatvorenom za javnost, rekao je njezin odvjetnik, izražavajući nevjericu u mogućnost njezinog brzog oslobađanja.

Njezin je otac izjavio da je Roxana na prevaru dala neke samooptužujuće izjave, jer su joj dužnosnici rekli da će tako biti oslobođena.

Ovo je prvi puta da je Iran osudio američkog novinara za špijunažu, i još nije jasno kako će to uticati na aktualne pokušaje Obamine administracije da otvori dijalog s Iranom, ocijenjuju američki mediji.