Svijet
0

Clinton pozvala Iran na saradnju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je ponovo iskazala spremnost administracije Baracka Obame da otvori dijalog s Iranom, te pozvala Teheran da iskoristi priliku i pokaže volju za sadržajan angažman s međunarodnom zajednicom.

"Postoji jasna prilika za Irance, da pokažu volju da se sadržajno angažiraju s međunarodnom zajednicom", rekla je Clinton u svom prvom obraćanju novinarima u State Departmentu u utorak.

Na traženje da komentira riječi predsjednika Baracka Obame u intervjuu TV stanici Al Arabija, da će Iran "ako otvori šaku, naići na pruženu ruku" Clinton je kazala kako to "hoće li ili ne ruka biti manje stisnuta ovisi o njima (Irancima)".

Na pitanje o najavi nove američke ambasadorice pri UN-u, Susan Rice, da će Amerika primijeniti energičnu, uključujući i izravnu diplomaciju" prema Iranu, Clinton je kazala kako je Rice samo ponovila predsjednikovo stajalište, prema kojem pridržava pravo primijeniti sve što smatra najboljim, u vrijeme koje izabere, kako bi promicao američke interese.

Clinton, koja je tokom predizborne kampanje kritizirala Obamu zbog spremnosti da pregovara s čelnicima 'odmetnutih' država poput Irana, kazala je da administracija provodi široko i sveobuhvatno ispitivanje opcija američke politike prema Iranu.

Ona je odbacila sugestije kako će Obaminoj vanjskopolitičkoj ekipi biti teško raditi zajedno, izražavajući odlučnost da nađe najbolji način kako bi ispunila predsjednikove vanjskopolitičke ciljeve.

"Moramo popraviti puno štete", rekla je državna tajnica, aludirajući na vanjskopolitičke odnose SAD-a za vrijeme prethodne administracije Georgea W. Busha.

Naglasila je da su joj prvi telefonski razgovori sa svjetskim državnicima dali vrlo pozitivne naznake.

"Postoji veliki uzdah olakšanja diljem svijeta, kako ljudi izražavaju naklonost prema novom smjeru koji je određen i novoj ekipi koju je sastavio predsjednik", istaknula je Clinton.

Bushova administracija uvjetovala je otvaranje dijaloga s Iranom, prekidom obogaćivanja urana, koji zapadne zemlje smatraju ključnim dijelom iranskog programa za izradu nuklearnog oružja.