Svijet
0

Clinton pozvala Iran da odmah oslobodi američku novinarku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je ponovno pozvala Iran da oslobodi američku novinarku Roxanu Saberi, osuđenu prošle sedmice na osam godina zatvora pod optužbom za špijunažu.

Clinton je također izrazila nadu da će biti proveden zahtjev iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je od državnog odvjetnika zatražio da preispita je li Saberi na suđenju omogućeno pravo na obranu.

"Mi pomno pratimo stanje i nadamo se da će te izjave voditi do akcije. Nadamo se da će iranske vlasti, uključujući i pravosuđe, u najskorije vrijeme provesti te akcije i da će Saberi biti ubrzo oslobođena te se vratiti kući", rekla je Clinton novinarima, primajući holandskog ministra vanjskih poslova Maxima Verhagena u State Departmentu.

Saberi (31), Amerikanka iranskog porijekla s dvostrukim državljanstvom, osuđena je na jednodnevnom procesu zatvorenom za javnost, a njezin je odvjetnik izjavio da nisu izneseni nikakvi dokazi koji bi potkrijepili optužbe za špijunažu, prenijela je Hina.

Saberi je rođena u SAD-u a odrasla je Fargu, u saveznoj državi Sjevernoj Dakoti. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da je "duboko zabrinut" za njezinu sigurnost i dobrobit, te kako je uvjeren da ona nije imala nikakve veze sa špijunažom.

Njezin otac Reza Saberi posjetio je kćerku u zatvoru i kazao da je dobro, prenosi u ponedjeljak CNN.

Afera Saberi događa se u vrijeme kada nova američka administracija nastoji uspostaviti dijalog s Teheranom, s kojim SAD nema diplomatske odnose već 30 godina.