Svijet
0

Clinton: Podržavam SAD da priznaju nezavisno Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka senatorica Hillary Clinton izjavila je da će snažno podržati da SAD priznaju nezavisnost Kosova ako se vlada u Prištini odluči na takav korak.

"S Rusijom koja prijeti vetom u Vijeću sigurnosti UN-a moramo biti spremni da snažno podržimo volju većine naroda na Kosovu. Ako se vlada u Prištini odluči za nezavisnost, snažno ću podržati da SAD odmah priznaju tu nezavisnost i pozvati EU da uradi isto", navela je senatorica na svom zvaničnom siteu.

U saopćenju se konstatira da će dogovor o statusu Kosova unutar trojke SAD - EU - Rusija teško biti postignut s obzirom na trenutnu poziciju Rusije kao i da Hillary Clinton vjeruje da dalje odlaganje ne bi bilo preporučljivo.

"Trojka SAD - EU - Rusija, koja traži prihvatljivo rješenje za sve strane za budući status Kosova, podnijet će 10. decembra izvještaj Ujedinjenim narodiama i svijetu. S obzirom na trenutnu poziciju ruske vlade, malo je vjerovatno da će bilo kakav dogovor biti postignut", navela je Clinton u saopćenju.

Također, ona je navela i da je zabrinuta zbog pogoršavanja situacije u BiH.

"Dvanaest godina pošto je Dejtonskim sporazumom okončan rat, kombinacija američke nezainteresiranosti, slabosti Evropske unije i ruskih i srpskih opstrukcija prijeti da ugrozi stabilnost i budućnost Bosne", navela je Hillary Clinton, prenosi Glas Amerike.

Ona je, na kraju, pozvala američku administraciju da više pažnje posveti tom pitanju kako to ne bi ponovo postalo velika prijetnja stabilnosti Evrope, posebno u vrijeme kada se, kako je navela, situacija na Kosovu približava svom historijskom odlučnom trenutku.