Nova državna tajnica
0

Clinton obećala jačanje programa humanitarne pomoći

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton obećala je da će ojačati programe humanitarne pomoći i razvoja i poručila zaposlenima u američkoj agenciji koja nadgleda te aktivnosti da će biti ravnopravan partner u diplomatiji.

"Željela sam da dođem danas ovdje s veoma jednostavnom porukom: Vjerujem u razvoj i vjerujem svim srcem da je riječ o ravnopravnom partneru, zajedno sa odbranom i diplomatijom, u unaprjeđivanju američke državne sigurnosti", rekla je Clinton tokom jučerašnje posjete Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

Clinton je istakla da njena posjeta USAID-u, drugog dana na poslu državne tajnice SAD-a, znak da će tokom njenog mandata posebna pažnja biti posvećena pomoći koju SAD pruža u svijetu, a koja je izgubila prioritet tokom prethodne administracije predsjednika Georgea Busha.

Američka agencija nadgleda civilne programe širom svijeta koji se odnose na pružanje humanitarne pomoći i borbu protiv siromaštva, HIV-a i side, naveo je Reuters.

Američka državna tajnica je međutim ukazala da je uloga te agencije proteklih godina postala šira, uključujući poslijeratnu obnovu i misije stabilizacije, što je zahtijevalo saradnju sa vojskom.

"Mi tražimo od vas da uradite više i više s manje (sredstava), a moj cilj je da se postaramo da uskladimo misiju i sredstva", istakla je Clinton.

Clinton je rekla da je ironično da su vojnim zvaničnicima dana "neograničena" sredstva da grade škole, asfaltiraju puteve i otvaraju klinike, dok "naši diplomati i naši stručnjaci za razvoj moraju da prođu kroz milje papirologije da potroše 10 centi".

"Dok gledamo prema budućnosti, važno je da uloga USAID-a i naših drugih programa pomoći inozemstvu budu ojačani, i da budu adekvatno finansirani", rekla je Clinton.