Svijet
31

Clinton o BiH: Trebamo slaviti ono što se desilo prije dvadeset godina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši američki predsjednik Bill Clinton pohvalio je grad Dayton koji je prije dvadeset godina, prema njegovom mišljenju, odigrao važnu ulogu u zaustavljanju krvoprolića u BiH.

U ovom gradu je 1995. godine potpisan mirovni sporazum koji je zaustavio rat u BiH i donio joj novo administrativno i političko ustrojstvo.

Istakao je da svijet može izvući pouku iz potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sjećam se kako se loše osjećao predsjednik Izetbegović zbog toga što je morao pristati na taj sporazum", rekao je Clinton.

Dodao je da svi trebaju slaviti ono što se desilo prije dvadeset godina.

"Moramo se zahvaliti svima koji su mogli ugroziti sporazum u proteklih dvadeset godina, a nisu. Također, trebamo završiti posao kada je riječ o Dejtonskom mirovnom sporazumu", kazao je Clinton.

Prema njegovom mišljenju, pravi izazov u 21. stoljeću je između saradnje i konflikta. Smatra da je ključno stisnuti ruku drugog, kao i da Bosni i Hercegovini danas trebaju promjene.

"Ukoliko želite postići uspjeh na duge staze, ne možete kontrolisati svaku osobu. Budući da granice sve više izgledaju kao mreže, a manje kao zidovi, važno je napraviti što više koraka ka boljem životu", zaključio je Clinton.