Julska turneja
0

Clinton najavila posjete Ukrajini, Poljskoj, Armeniji, Azerbejdžanu i Gruziji

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetit će Ukrajinu, Poljsku, Armeniju, Azerbejdžan i Gruziju od 1. do 5. jula, najavio je State Department.

U Kijevu će ona otvoriti sastanak Američko-ukrajinske komisije za strateško partnerstvo, kroz koju se ostvaruje saradnja u nizu pitanja, kao što su gospodarstvo, energija i trgovina, sigurnost i odbrana te jačanje demokratije i kulturne razmjene, navodi u saopćenju State Department.

U Kijevu će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, ministrom vanjskih poslova Kostantinom Griščenkom te s članovima nevladinih grupa i neovisnih medija, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, prenose agencije.

Clinton će zatim u poljskom Krakovu prisustvovati 10. godišnjici osnivanja Zajednice demokratija koju su 2000. pokrenuli bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i njen poljski kolega Bronislav Geremek.

Clinton će razgovarati i s poljskim ministrom vanjskih poslova Radoslavom Sikorskim.

Tokom posjete Azerbejdžanu, Armeniji i Gruziji, američka državna tajnica sastat će se s vladinim dužnosnicima i čelnicima civilnog društva te "razgovarati o bilateralnim pitanjima, kao i pitanjima vezanim za regionalni mir i stabilnost", dodao je Crowley.