Svijet
0

Clinton i Obama razmijenili oštre riječi pred izbore u Pensilvaniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon relativno mirne predsjedničke kampanje protekle sedmice, demokratski kandidati Hillary Clinton i Barack Obama ušli su u još jedan oštar sukob uoči primarnih izbora u jednoj od ključnih saveznih država Pensilvaniji 22. aprila.

Novi sukob senatorice Hillary Clinton i Baracka Obame izazvao je Obamin sporni komentar o glasačima iz manjih gradova u Pensilvaniji.

Komentar senatora iz Ilinoja nije mogao doći u bolje vrijeme za kampanju Hillary Klinton. Dvije sedmice uoči primarnih izbora u Pensilvaniji Obama je izjavio da stanovnici malih američkih gradova, ogorčeni zbog svoje budućnosti, pribjegavaju korištenju oružja i vjeri, što je bio povod za novi oštar napad senatorice Clinton.

"Nisam saglasna sa senatorom Obamom da Amerikanci u malim gradovima pribjegavaju oružju i vjeri zbog frustracija", kazala je Clinton.

Obamin kontroverzni komentar mogao bi pomoći senatorici Clinton da ostvari neophodnu prednost.

"Ta izjava pruža joj šansu da tvrdi kako Obama nije u kontaktu s realnošću i postavi pitanje da li senator iz Ilinoja može da se suprotstavi Johnu McCaine. Njen izborni štab će pokušati da izvuče što je više moguće koristi iz ove situacije uoči izbora u Pensilvaniji", smatra analitičar Mark Helprin.

Obamin izborni štab u međuvremenu pokušava uvjeriti pristalice i superdelegate koji ga podržavaju da senator iz Ilinoja nije elitist, kao što tvrdi bivša prva dama. Sam Obama je kazao da se pogrešno izrazio i istovremeno oštro kirtizirao Clinton zbog njenih napada.

"Senatorica Clinton bi trebalo da zna bolje i da se stidi zbog svojih komentara", kazao je Obama.

Oba demokratska kandidata, prenosi VoA, održavaju izborne skupove u Pensilvaniji, dok se suprug senatorice iz New Yorka, Bill Clinton, nalazi u Indijani, gdje će izbori biti održani za dvije sedmice.