Svijet
0

Clinton i Lavrov razgovarali o sprječavanju nuklearne proliferacije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u četvrtak da je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom raspravljala o načinima jačanja sigurnosti nuklearnih objekata i sprječavanju širenja nuklearnog materijala i naoružanja u svijetu.

"Ministar vanjskih poslova i ja razgovarali smo o određivanju mjerila i primjera za unaprjeđenje sigurnosti nuklearnih objekata i sprječavanju proliferacije nuklearnog materijala diljem svijeta", kazala je Clinton nakon razgovora s Lavrovom u State Departmentu.

Ministar Lavrov ocijenio je da su razgovori bili "vrlo plodni".

"Imali smo vrlo plodne razgovore koji su posvećeni ispunjavanju uputa što su ih dala dvojica predsjednika - predsjednik (Dmitrij) Medvedev i predsjednik (Barack) Obama", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za tisak s Clinton.

Omama i Medvedev su na svom prvom susretu u Londonu početkom aprila pokrenuli pregovore o zamjeni Sporazuma o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanje START iz 1991., koji ističe ove godine, novim sporazumom.

Pored nuklearnih pitanja, kao glavne teme razgovora Clinton i Lavrova najavljena su i pitanja pogoršanih odnosa NATO i Rusije te napetosti oko Gruzije.

Šefa ruske diplomacije kasnije će primiti i predsjednik Barack Obama, što ranije nije službeno najavljeno.

Do Lavrovljeva posjeta Washingtonu dolazi u vrijeme rasta napetosti zbog vojnih vježbi NATO-a u Gruziji, kojima se Rusija odlučno protivi, kao i svakom približavanju Gruzije, Ukrajine ili drugih bivših sovjetskih republika Sjevernoatlantskom savezu.