Svijet
0

Clinton: Dijalog Beograda i Prištine put u evropsku budućnost

FENA
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Američki državni sekretar Hillary Clinton i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton složile su se da normalizacija odnosa i izgrađivanje povjerenja kroz dijalog Beograda i Prištine otvara evropsku budućnost za obje strane.

"Posljednji sporazumi između Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom EU, olakšavaju dijalog što je pozitivan i uzajamno koristan korak. Ali ovo je samo početak", istakla je u ponedjeljak navečer Clinton, objavljeno je na internet stranici State Departmenta.

Na marginama sastanka "Bliskoistočne četvorke" (zvaničnika Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Rusije, SAD o Bliskom istoku) u Washingtonu, američki državni sekretar je istakla da sada sporazumi treba da budu provođeni i treba da se vidi veći napredak, posebno na sjeveru Kosova.

"Očekujemo od obje strane da nastave svoj težak rad i da dođu do praktičnih dogovora u cilju poboljšanja svakodnevnog života svih ljudi, normalizacije odnosa, što će obje zemlje približiti postizanju njihovih EU aspiracija", istakla je Clinton.

Ashton se na zajedničkoj konferenciji za novinare u Washingtonu poslije sastanka s Clinton osvrnula na prošlonedjeljni susret s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u Bruxellesu.

"Razgovarali smo o potencijalima onoga što pokušavamo da uradimo u pregovorima, da zaista olakšamo život u praktičniom smislu za ljude na sjeveru Kosova", navela je Ashton.

Ashton je rekla da je bilo riječi o pitanjima kao što su vozačke dozvole, o načinima na koji se može pomoći u olakšavanju kretanja ljudi i pronalaženju načina za izgrađivanje povjerenja između dva naroda.