Svijet
0

Clark: Japanski kitolovac prijetnja za Antarktik

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski kitolovac koji je ostao bespomoćno plutati devet dana u blizini najvećeg svjetskog mrestilišta pingvina predstavlja ogroman rizik za antartkički okoliš, izjavila je u ponedjeljak novozelandska premijerka.

Brod Nisshin Maru počeo se pomjerati od antarktičke obale vlastitim pogonom u nedjelju, deset dana nakon što je bio oštećen požarom. Kitolovac s opremom za preradu ribe, težak 8.000 tona i koji je prenosio 343.000 galona goriva, plutao je Rossovim morem između dva druga broda japanske flote kitolovaca.

"Kada je brod oštećen do te mjere, sa šansom da potone i povuče u more sve gorivo u njemu - a ima ga mnogo - predstavlja golemi rizik za antarktički okoliš", izjavila je u ponedjeljak novozelandska premijerka Helen Clark, javio je AP.

"Smatramo da je anatriktički okoliš pod rizikom", izjavila je ona za TV stanicu One News, odbacujući tvrdnje vlasnika broda da je Novi Zeland preuveličao rizik ekološke štete.

Nikakvo gorivo nije iscurilo iz broda. Jedan mornar je poginuo u požaru.

Japan je utvrdio da se brod kreće na vlastiti pogon, dok su Novi Zeland i konzervacionisti zatražili od broda da prihvati ponudu da bude izvučen u jeku strahovanja da bi mogao izbaciti nešto od svojih otrovnih hemikalija u blizini rta Adarea, staništa za oko 250.000 parova pingvina koji se tu pare.

Glenn Inwood, portparol Japanskog instituta za istraživanje ribolova, izjavio je da će posada provesti naredna dva do tri dana testirajući sve sisteme na brodu, uključujući motore, te navigacijske i sisteme za kormilarenje.

"Očekujemo da će do srijede donijeti odluku da li da ostanu ili da napuste Antarktik. U idealnoj situaciji, oni mogu ostati tamo i provesti naredne dvije do tri sedmice dovršavajući istraživanje (godišnji ulov kitova)", kazao je.

Japan tvrdi kako je godišnji izlov kitova - ove godine dopušteno mu je da ubije 945 kitova - u svrhu istraživanja, ali grupe za zaštitu okoliša tvrde kako je to opravdanje da se slaba japanska industrija kitolova održi u životu. Meso kitova prodaje se kao hrana.

Međunarodna komisija za kitolov nametnula je globalnu zabranu komercijalnog lova na kitove u 1986.