|

Članovima "Generacije 88" po 65 godina zatvora

Članovima "Generacije 88" po 65 godina zatvora
0
F
FENA
11.11.2008. u 16:31
0
komentara
0

dijeljenja
Članovima "Generacije 88" po 65 godina zatvora Foto: AFP/File
Vojna hunta u Mijanmaru osudila je u utorak na po 65 godina zatvora 14 članova poznate studentske organizacije, od kojih je većina uhapšena u augustu prošle godine tokom masovnih demonstracija.
Presuda je članovima "Studentske grupe generacije 88" izrečena na ročištu održanom daleko od očiju javnosti u ozloglašenom zatvoru Insein u Yangonu.

Porodice osuđenika su saopćile da su čule za presude, ali da ne znaju detalje jer im nije dozvoljeno da prisustvuju suđenju, prenijele su agencije.

Aktivisti su učestvovali u demonstracijama u znak protesta zbog rasta cijena nafte i sve nižega životnog standarda, a uhapšeni su zbog poticanja javnih nemira.

Ujedinjene nacije su saopćile da je najmanje 31 osoba ubijena kada su vlasti poslale trupe da uguše demonstracije u augustu 2007. godine u Yangonu u kojima je učestvovalo oko 100.000 ljudi.

To su najmasovnije demonstracije protiv vojnog režima u Mijanmaru (bivša Burma) od demokratske pobune 1988. godine koju je vojna hunta ugušila u krvi.

"Generacija 88" podržava zatočenu opozicijsku čelnicu i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi i najuticajnija je organizacija u Mijanmaru.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.