Zaprepastili Amerikance
21

Članovi Yakuza pokušali prodati nuklearni materijal: Mislili da trguju s Iranom, a dočekao ih tajni agent

S. M.
Takeshi Ebisawa
Takeshi Ebisawa
Američko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv člana kriminalne organizacije Yakuza Takeshija Ebisawa kojom se zajedno s mrežom saradnika tereti za promet nuklearnih materijala iz Burme u druge zemlje.

Prema optužnici, Ebisawa i njegovi saradnici pokazali su uzorke nukleranog materijala na Tajlandu prikrivenom agentu (UC-1) Uprave za borbu protiv droge (DEA), koji se predstavio kao trgovac narkoticima i oružjem.

Uz pomoć tajlandskih vlasti, nuklearni uzorci su zaplijenjeni i nakon toga prebačeni na čuvanje američkoj policiji. Američka nuklearna forenzička laboratorija je kasnije analizirala uzorke i potvrdila da uzorci sadrže uranijum i plutonijum za oružje.

Ebisawa i saoptuženi Somphop Singhasiri su ranije bili optuženi u aprilu 2022. za međunarodnu trgovinu narkoticima. Obojici je određen pritvor.

"Zastrašujuće je zamisliti posljedice da su ovi napori uspjeli, a Ministarstvo pravde će smatrati odgovornim one koji trguju ovim materijalom i ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a i međunarodnu stabilnost", rekao je pomoćnik državnog tužitelja Matthew G. Olsen.

Zaposlenica DEA-a Anne Milgram rekla je da su optuženi išli toliko daleko da su ponudili uranijum i plutonijum za oružje, očekujući da će ga Iran iskoristiti za nuklearno oružje.

"Ovo je izvanredan primjer izopačenosti trgovaca drogom koji posluju sa potpunim zanemarivanjem ljudskih života. Pohvaljujem muškarce i žene DEA-e i ovaj tužilački tim za njihov neumorni rad da nas zaštite od takvog zla", rekla je Migram.

Ukoliko budu osuđeni, prijeti im kazna doživotnog zatvora.