Svijet
0

Članovi kosovskog pregovaračkog tima putuju u New York

FENA
Članovi kosovskog pregovaračkog tima otputovat će danas u New York gdje će učestvovati na međunarodnom skupu posvećenom tranzicionom periodu na Kosovu, poslije usvajanja nove rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a o statusu pokrajine, prenijeli su prištinski mediji.

Prema najavama iz pregovaračkog tima, učešće na konferenciji "Kosovo u 120 dana tranzicije" sastavni je dio diplomatskih aktivnosti kosovskih albanskih političkih prvaka radi što bržeg usvajanja nove rezolucije o statusu Kosova, na osnovu prijedloga Marttija Ahtisaarija.

Predstavnici Albanaca s Kosova otvorili su u New Yorku ured za vezu na čijem će se čelu svake dvije sedmice smjenjivati funkcioneri različitih partija iz te pokrajine.

Ured je zamišljen kao centar za lobiranje i pružanje informacija članicama UN-a, posebno u najvažnijem tijelu Vijeća sigurnosti, u trenutku koji je "ključan u procesu odlučivanja o budućem statusu Kosova".

Ured je otvoren pretprošle sedmice i na njegovom čelu se prve dvije sedmice nalazi portparol albanskog pregovaračkog tima Skender Hiseni.

Poslije Hisenija, na čelo misije će doći nekadašnji privremeni premijer Kosova Bajram Rehxepi.

Ured za vezu, koji je otvoren bez direktne dozvole Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), dio je diplomatske inicijative Albanaca u procesu rješavanja statusa Kosova.

Kosovski ured pri UN-u, kako se misija zove, nezvanično je predstavništvo pokrajine u New Yorku, čije se sjedište ne nalazi u zgradi svjetske organizacije na East Riveru, ali je njegovim predstavnicima dozvoljeno da se bez ograničenja sastaju s diplomatima.

Odlazak političkih lidera kosovskih Albanaca u New York podudara se i s početkom rasprave o Kosovu u američkom Senatu, i to na inicijativu četvorice američkih senatora koji su podnijeli Nacrt rezolucije kojim podržavaju plan Ahtisaarija za nezavisnost Kosova, uz međunarodni nadzor.