Svijet
0

Članice Pussy Riota pretučene i bičevane u Sočiju

Klix.ba
Članice punk benda Pussy Riot pretučene su konjskim bičevima kada su pokušale da izvedu performans u ruskom gradu domaćinu Zimskih olimpijskih igara.

Video snimak prikazuje pet članica ruske grupe koje su obučene u svijetle boje i nose maske na glavama, te su pokušale izvesti performans ispod znaka koji reklamira ZOI u Sočiju. Ubrzo su se pojavili kozaci koji su ih prskali paper sprejem. Kada su nastavile plesati i pjevati, kozaci su ih tukli bičem, a pretučeni su i neki od muškaraca koji slikali i podržavali članice benda.

Neke od članica grubo su gurali, bacili na pod i tukli.

Maria Alyokhina koja je bila i u zatvoru zbog performansa u moskovskoj katedrali, tvitala je fotografiju krvavog lica jednog od fanova kojeg je policija napala.

"Ispod banera Soči 2014, pjesma 'Putin će nas naučiti da volimo svoju zemlju'. Kozaci su napali Pussy Riot, pretukla nas i isprskala paper sprejem", tvitala je.

Do incidenta je došlo dan nakon što su Alyokhina i Tolokonnikova zadržane kratko u pritvoru u Sočiju zbog sumnji da su izvršile pljačku. Tolokonnikova je kazala kako su bile zadržane u policiji nekoliko sati u nedjelju i ponedjeljak ali nisu hapšene.

Kozaci, koji nisu članovi ni policije ni vojske, zaduženi su za održavanje mira i pomaganje patrolama na ulicama Krasnodar provincije. Nisu imali komentar na ovaj incident.